Linkovi

Medicinski časopis: Maske su važno sredstvo u borbi protiv Kovida 19


Gost 46. filmskog vestivala u Dovilu, severna Francuska, sa iscrtanom maskom, 12. septembra 2020. (Photo by Loic VENANCE / AFP)
Gost 46. filmskog vestivala u Dovilu, severna Francuska, sa iscrtanom maskom, 12. septembra 2020. (Photo by Loic VENANCE / AFP)

Nošenje maske tokom pandemije Kovida 19 moglo bi da bude važaniji deo arsenala u borbi protiv virusa nego što se ranije mislilo.

Članak u Medicinskom žurnalu Nove Engleske navodi se da nošenje univerzalne maske za lice "moglo pomoći smanjenju ozbiljnosti bolesti i obezbediti da veći udeo novih infekcija bude asimptomatski".

Ako je to tačno, sugeriše se u članku, nošenje maski za lice moglo bi da postane oblik inokulacije, odnosno način unošenja virusa "koji bi stvorio imunitet i na taj način usporio širenje virusa" tokom globalnog čekanja na razvoj vakcine.

Časopis citira dva nedavna slučaja pojave Kovida 19 u američkim postrojenjima za preradu hrane gde su radnici bili obavezni da nose maske svakog dana.

"Procenat asimptomatskih infekcija među više od 500 ljudi koji su se zarazili bio je 95 odsto, a samo pet odsto u svakoj pojavi virusa imalo je blage do umerene simptome", navodi medicinski časopis.

U članku se takođe kaže da su "stope smrtnosti u zemljama u kojima je nošenje maski obavezno ili prinudno širom stanovništva ostale niske, čak i sa ponovnim pojavljivanjem slučajeva nakon što su restrikcije ukinute".

Dr Monika Gandi, doktorka za zarazne bolesti na Kalifornijkom univerzitetu u San Francisku i redna od autorki članka, rekla je britanskom listu Telegraf:

"Tačno je da se udeo asimptomatske infekcije biva povećan i da bi time mogao da se poveća procenat stavnovništva koji je razvio makar kratkotrajni imunitet na virus, dok čekamo vakcinu."

Upozorila je, međutim, da su potrebne dodatne studije o efikasnosti nošenja maski.

XS
SM
MD
LG