Linkovi

Samoizolacija neophodna, povratnici sa letovanja da se suzdrže od kontakata


Arhiva - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Foto: video grab
Arhiva - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Foto: video grab

Ministar zdravstva Zlatibor Lončar apelovao je u nedelju da se povratnici sa letovanja suzdrže od kontakata i druženja i prate da li će imati "neke promene u zdravstvenom stanju", upozorivši da bi opuštanje u uslovima poboljšane epidemiološke situacije moglo "da krene u drugom pravcu".

Lončar je za TV Prva rekao kako, uprkos poboljšanju epidemiloške situacije, nije zadovoljan jer se građani previše opuštaju i poručio da treba "ozbiljno shvatiti" da je virus i dalje aktivan da se njegovo širenje može sprečiti doslednom primenom epidemioloških mera i preporuka, prenosi FoNet.

Te mere se, po njegovoj oceni, u školama više poštuju zahvaljujući angažovanju Ministarstva prosvete i epidemiolozima, ali to nije slučaj i u klubovima, diskotekama i na javnim mestima, poput gradskog prevoza jer je uočljivo da ima ljudi koji ne nose maske.

Lončar je građanima preporučio da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, kako bi se olakšao sudar dva virusa koji se očekuje u jesen, a da za o vakcinaciji konsultuju sa svojim izabranim lekarom.

Janković: Neophodna samoizolacija

Član Kriznog štaba imunolog Srđa Janković ocenio je danas da se epidemiloška situacija može i pogoršati ako se građani ne budu pridržavali mera zaštite i naveo stav Kriznog štaba da je samoizolacija neophodna kao vid zaštitit ljude i zdravlja.

"Situacija može i da se pogorša ako ne budemo pazili", rekao je Janković za RTS, komentarišući povratak sa letovanja i procene da je u Crnoj Gori, koja trenutno ima najnepovoljniju situaciju u Evropi, oko 75.000 građana Srbije.

On nije mogao da govori o odlukama i preporukama koje se očekuju u ponedeljak kada zaseda Krizni štab, ali je rekao da je samoizolacija preopučena u maksimalnom periodu inkubacije korona virusa za svakog ko se vraća sa područja na kojem je velika aktivnost virusa ilin uopšte postoji prenos zaraze.

Ta preporuka nema snagu neke zakonske obaveze ali to nije manje važno u zaštiti zdravlja i života. Ne postoji zakonska sila prinude i logistički aparat koji bi to mogao da kontroliše, ali Krizni štab smatra da je samoizolacija neophodna jer ćemo samo tako zaštititi ljude i zdravlje svih nas, rekao je Janković.

On je sugerisao da sada još rigoroznije treba primenjivati mere zaštite kako se virus ne bi proširio.

Janković je uveren kako je velikom broju građana jasno da je zaštita od širenje virusa "opšti interes" i da mora postojati opšti konsenzus o nošenju maski, držanju distance, pranju ruku, dezinfekciji radnih površina, izbegavanju velikih skupova jer i dalje postoji postoji mogućnost širenja zaraze.

"Ako što veći broj nas bude to sprovodio ne treba da se plašimo novih scenarija pogoršanja", poručio je Janković.

XS
SM
MD
LG