Linkovi

Više od 75 miliona zaraženih koronavirusom u svetu


Stručnjaci rade na proizvodnji Gam-KOVID-Vak, takođe poznate i kao Sputnjik V, vakcine protiv koronavirusa, u postrojenju Biokad kompanije u Sant Peterburgu, Rusija, 4. decembra 2020. (Rojters)
Stručnjaci rade na proizvodnji Gam-KOVID-Vak, takođe poznate i kao Sputnjik V, vakcine protiv koronavirusa, u postrojenju Biokad kompanije u Sant Peterburgu, Rusija, 4. decembra 2020. (Rojters)

Više od 75 miliona ljudi širom sveta obolelo je od koronavirusa, podaci su univerziteta Džons Hopkins od subote ujutro po američkom vemenu. Sjedinjene Države i dalje su na prvom mestu svetske liste sa najviše slučajeva - 17,5 miliona; Indija je druga sa više od 10 miliona, a sledi Brazil sa 7,1 milion.

Medicinski radnici organizovali su protest u petak u Medicinskom centru Stanford u Palo Altu u Kaliforniji, jer oni i drugi medicinski radnici u prvom redu, uključujući medicinske sestre i respiratorne terapeute, nisu bili uključeni na spisak osoblja predviđenog za primanje vakcine protiv koronavirusa.

Stanford se izvinio i obećao da će "odmah ispraviti situaciju".

A u Turskoj, državni mediji javili da je u požaru koji je izbio u jedinici intenzivne nege gde su se lečili pacijenti sa Kovidom 19 smrtno stradalo osam osoba.

Novinska agencija Anadolija rekla je da je požar izbio u subotu kada je u univerzitetskoj bolnici Sanko u Gaziantepu na jugu Turske eksplodirao cilindar sa kiseonikom.

U bolničkom saopštenju navodi se da je 14 drugih pacijenata prebačeno u druge bolnice.

Zeng Iikin, zamenik ministra kineske Nacionalne zdravstvene komisije, rekao je u subotu da će se zemlja usredsrediti na vakcinaciju visoko rizičnih grupa tokom sledećih nekoliko meseci pre nego što počne sa vakcinisanjem šire javnosti.

"Tokom zimske i prolećne sezone obavljanje ovog posla nna vakcinaciji protiv koronavirusa među nekim ključnim populacionim grupama od velikog je značaja za prevenciju epidemija", rekao je Zeng, koji je takođe direktor radne grupe za istraživanje i razvoj Državne uprave za vakcinu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je dobila pristup dve milijarde doza nekoliko vakcina protiv koronavirusa.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebreiesus rekao je da pristup vakcinama obezbeđuje da oko 190 zemalja može da inokuliše svoje stanovništvo "tokom prve polovine sledeće godine".

Južna Koreja zabeležila je četiri dana za redom više od 1.000 novoregistrovanih slučajeva koronavirusa.

Vlada nudi besplatna testiranja zbog preterane napregnutosti sistema, ali još nije odlučila koje će nove mere biti uvedene za suzbijanje nevolje, ako ih uopšte bude.

Premijer Slovačke, Igor Matovič, najnoviji je evropski lider koji je pozitivan na koronavirus.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je objavio da je pozitivan na Kovid 19.

Obojica su prisustvovali samitu EU prošle nedelje u Briselu.

U Australiji će se delovi Sidneja pridržavati novih mera zatvaranja, nakon izbijanja 38 slučajeva na gradskim plažama. Zatvaranje počinje u subotu kasno i traje do srede u ponoć.

"Nadamo se da će nam to pružiti dovoljno vremena da pređemo na vrhunac širenja virusa kako bismo se potom olakšali za Božić i Novu godinu", rekla je Gladis Berejkliajn, državna premijerka Novog Južnog Velsa.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG