Linkovi

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo novi set mjera, ublažena odluka o zabrani kretanja


Prema saopštenju ministarstva, nove mjere uključuju i zabranu medjugradskog saobraćaja vikendom od petka u 22 sata do ponedjeljka u pet ujutru, osim za osobe koje za to imaju poslovnu ili ljekarsku potvrdu. (Foto: AP/Heng Sinith))

Ministarstvo zdravlja Crne Gore saopštilo je u utorak da je donijelo novi set mjera za suzbijanje Kovida 19, koje stupaju na snagu u ponoć, a podrazumijevaju zabranu izlaska od 22 do 5 sati, nastavak ograničenja rad ugostiteljskih objekata od 7 do 18 sati i supermarketa i tržnih centara do 20 sati, uz nove propisane mjere za vjerska i druga okupljanja.

Od zabrana će, kao i do sada, biti izuzete osobe koje obavljaju djelatnosti od javnog interesa, osobe u pratnji starijih i bolesnih, uz odgovarajuću potvrdu, kao i zaposleni u diplomatskim predstavništvima, a djeci sa poremećajem iz autističnog spektra, licima u invalidskim kolicima i vlasnicima kućnih ljubimaca u vrijeme zabrane biće omogućeno napuštanje kuće najviše 60 minuta.

Prema saopštenju ministarstva, nove mjere uključuju i zabranu medjugradskog saobraćaja vikendom od petka u 22 sata do ponedjeljka u pet ujutru, osim za osobe koje za to imaju poslovnu ili ljekarsku potvrdu.

Kao i do sada, biće obavezno nošenje maske i držanja fizičke distance na otvorenom i u zatvorenom, a zabranjena su masovna socijalna okupljanja i kućne posjete, kao i okupljanja više od četiri punoljetne osobe na otvorenom prostoru.

Prema novim mjerama, vjerske zajednice biće u obavezi da aktivnosti prilagode epidemiološkoj situaciji, a sahrane će biti dozvoljene u prisustvu najviše deset članova uže porodice.

Pored ostalog, i ubuduće će biti zabranjene posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju u zdravstvenim ustanovama i licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite.

U Crnoj Gori je trenutno više od 10.000 osoba zaraženo koronavirusom, dok je od početka epidemije oboljelo preko 38.500, uz 543 smrtna slučaj

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG