Linkovi

Mere u Srbiji ostaju na snazi, ustanove kulture će raditi duže


Nove mere zavisiće od broja novozaraženih, rekli su u Kriznom štabu
Nove mere zavisiće od broja novozaraženih, rekli su u Kriznom štabu

U Srbiji je registrovano još 4.910 novozaraženih koronavirusom na 16.740 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrla je još 51 osoba. Na bolničkom lečenju su 9.544 pacijenta, a na respiratorima ih je 349.

Krizni štab za borbu protiv pandemije koronavirusa zasedao je u petak ujutru i odlučeno je da postojeće restrikcije ostanu na snazi, uz predlog da se izmeni radno vreme institucija kulture, rekao je član tog tela i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Aktuelne mere podrazumevaju skraćeno radno vreme ugostiteljskih i drugih maloprodajnih objekata, teretana, zanatskih radnji do 17h i zabrana rada vikendom. Od petka od 17h do ponedeljka u 5 ujutru mogu da rade samo apoteke i prehrambene prodavnice.

"Razgovarano je i o daljim merama, one zavise od aktuelne epidemiološke situacije, broja novozaraženih. Vidimo da smo u ovom trenutku uspeli da krivu zaražavanja zaravnamo, u zavisnosti od broja obolelih donosićemo odluke za moguće restriktivnije, ali moguće i popuštanje mera", kazao je član Kriznog štaba, a mediji su preneli da bi nova sednica tog tela mogla biti u ponedeljak.

Gojković je kazao da predlog oko kojeg su saglasni svi članovi Kriznog štaba da se radno vreme ustanova kulture - bioskopa, pozorišta, muzeja produži do 20 ili 21h od ponedeljka.

"Sa epidemiološke strane, ako se sprovode sve mere, pokazalo se da je izuzetno retko da su se posetioci ustanova kulture razboljevali. Tu je jedini problem u zaposlenima, jer je gotovo nemougće da umetnici, glumci na sceni nose maske i drže distancu", kazao je Gojković.

Od nedelje, 20. decembra, važiće i novi režim za ulazak u Srbiju - stranim državljanima je potreban negativan PCR test, a državljani Srbije mogu i u izolaciju. Testiranje u Srbiji, na lični zahtev, koštaće 9.000 dinara od 1. januara.

Članica Kriznog štaba Snežana Jovanović rekla je da je test poskupeo jer 6.000 dinara nije moglo da pokrije sve troškove.

"U strukturu cene ulazi cena komercijalnog testa, kompletnog potrošnog materijala, cena doktora, tehničara, biologa. Sve to zajedno čini cenu nekog testa, odnosno laboratorijske uslove. Videćete da u privatnim laboratorijama testovi koštaju devet ili deset hiljada", rekla je Jovanović.

Krizni štab: Građani ne treba da se testiraju kod kuće

Mediji su preneli da su u apoteke u Srbiji stigli brzi antigenski testovi za koronavirus i da će građani moći da se testiraju kod kuće, ali to, kako kažu u Kriznom štabu, nije tačno.

Zoran Gojković je apelovao na građane da ne uzimaju sami bris kod kuće jer građani ne mogu sami da se uzorkuju, a mogu i da se povrede prilikom uzimanja brisa. To je, kako kaže, namenjeno privatnim domovima zdravlja i bolnicama.

"To nije za kućno uzorkovanje, nije registrovano za to. Takođe je opasno odlaganje posle uzorkovanja, to je infektivni otpad koji zahteva posebno uništavanje", kaže Gojković.

XS
SM
MD
LG