Linkovi

Niki Hejli objavila kandidaturu, izazvala Trampa za predsjedničku nominaciju


Niki Hejli na predizbornom skupu sadašnjeg guvernera države Virdžinija, Glena Jankina, pred izbore 2021. godine (Reuters/Evelyn Hockstein)
Niki Hejli na predizbornom skupu sadašnjeg guvernera države Virdžinija, Glena Jankina, pred izbore 2021. godine (Reuters/Evelyn Hockstein)

Niki Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline i bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, objavila je u utorak kandidaturu za predsjednicu SAD, postavši tako prva značajna protivkandidatkinja bivšem predsjedniku Donaldu Trampu za republikansku nominaciju 2024. godine.

Odluka koju je saopštila u videu objavljenom na Tviteru označava preokret za bivšu zvaničnicu Trampovog kabineta, koja je prije dvije godine rekla da neće izazvati svog bivšeg šefa u borbi za Bijelu kuću 2024. Ipak, njene izjave u proteklim mjesecima sugerisale su da se predomislila, navodeći kao razloge ekonomske probleme u zemlji i potrebu za „smjenom generacija“. Tramp trenutno ima 76 godina.

Trebali biste znati ovo o meni. Ne podnosim nasilnike. A kada im uzvratiš udarac, više ih boli ako nosiš štikle", izjavila je Hejli. "Ja sam Niki Hejli i kandidujem se za predsjednicu."

Hejli (51) je prva u nizu republikanaca za koje se očekuje da će u narednim mjesecima pokrenuti kampanju za izbore 2024. godine. Među njima su guverner Floride Ron DeSantis, bivši potpredsjednik Majk Pens, bivši državni sekretar Majk Pompeo i senator Tim Skot iz Južne Karoline.

Predsjednik Džo Bajden rekao je da se namjerava ponovno kandidovati 2024. godine, iako tu odluku još nije zvanično potvrdio, pa je tako, barem za sada, odgođena borba za nominaciju Demokratske stranke.

Hejli se u prošlosti redovno hvalila time što je obično nadmašivala politička očekivanja: "Nikada nisam izgubila izbore, pa neću ni sada."

Ako dobije republikansku nominaciju i bude izabrana, postaće prva žena na predsjedničkoj poziciji i prva predsjednica SAD indijskog porijekla.

Kao ćerka indijskih imigranata, Hejli je odrasla uz rasistička izrugivanja u malom gradu u Južnoj Karolini i često je spominjala da je upravo to imalo veliki uticaj na njen privatni i politički put.

U videu dugačkom tri i po minute, Hejli se osvrnula na tu prošlost, rekavši da je odrasla "ni crna, ni bijela - bila sam drugačija".

Hejli u videu nije spomenula Trampa, ali je rekla: „establišment iz Vašingtona nas je uvijek iznova i iznova iznevjerio", te je pozvala na „novu generaciju lidera“.

Kada je prvi put pokrenula kampanju za javnu funkciju, Hejli je bila računovođa. Na izborima 2004. godine je porazila člana Predstavničkog doma u Južnoj Karolini koji je do tada imao najduži mandat u tom tijelu. Tri mandata kasnije, bez značajne prepoznatljivosti u cijeloj toj državi, pokrenula je kampanju za guvernerku, protiv brojnih i mnogo iskusnijih političara.

Ipak, dobila je podršku mnogih republikanaca visokog profila, uključujući tadašnjeg guvernera Južne Karoline, Marka Sanforda i bivše guvernerke Aljaske, Sare Pejlin. Pobjedom u toj političkoj trci 2010. godine, postala je prva žena, prva predstavnica manjina i najmlađa osoba (38) na poziciji guvernera u Južnoj Karolini.

To joj je obezbijedilo nacionalnu pažnju, pa je govorila na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji 2012. godine, a dala je odgovor republikanaca na govor predsjednika Baraka Obame o stanju nacije 2016. godine.

Presudni trenutak dok je obavljala poziciju guvernerke dogodio se 2015. godine, nakon ubistva devet vjernika crnaca u crkvi u Čarlstonu. Ubistva je počinio samoproglašeni borac za premoć bijelaca koji je bio fotografisan kako drži zastave Konfederacije. Hejli se godinama opirala pozivima da ukloni zastavu Konfederacije iz skupštine te države, ali nakon masakra i uz podršku drugih vodećih republikanaca, podržala je zakon koji bi to omogućio. Zastava je uklonjena manje od mjesec dana nakon ubistava.

Na stranačkim izborima u Republikanskoj stranci 2016. godine, najprije je podržavala senatora sa Floride Marka Rubija, a kasnije senatora iz Teksasa Teda Kruza. Na kraju je izjavila da će podržati kandidata kojeg stranka nominuje.

Ubrzo nakon pobjede na izborima 2016. godine, Tramp ju je izabrao za ambasadorku SAD u Ujedinjenim nacijama. Nakon što je Senat odobrio to imenovanje, postala je prva Amerikanka indijskog porijekla u kabinetu predsjednika SAD.

Ovim potezom Tramp je zapravo nagradio Henrija Mekmastera, zamjenika guvernera Južne Karoline, prvog državnog zvaničnika koji je podržao njegovu kampanju 2016. godine. Odlazak Hejli sa pozicije guvernerke otvorio je put Mekmasteru da dođe na tu funkciju – nakon što je sedam godina ranije na izborima izgubio upravo od Hejli.

Tokom gotovo dvogodišnjeg mandata u Ujedinjenim nacijama, Hejli je povremeno ulazila u svađe sa drugim zvaničnicima američke administracije, jačajući istovremeno svoj javni profil.

Jedan od njenih najupečatljivijih trenutaka na toj poziciji dogodio se 2018. nakon što je direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta Leri Kudlov rekao da je Hajli pretrpjela "trenutačnu zbunjenost" kada je rekla da su sankcije Rusiji neizbježne.

Uz dužno poštovanje, ne zbunjujem se”, odgovorila je. Prvi dio ovog citata postao je naslov njenih memoara iz 2019. godine.

Napuštanje pozicije u Ujedinjenim nacijama, pokrenuo je je nagađanja da će izazvati Trampa 2020. ili zamijeniti Pensa kao potpredsjednička kandidatkinja.

Ništa od toga se nije dogodilo. Umjesto političke funkcije, vratila se u Južnu Karolinu, gdje je kupila kuću na luksuznom otoku „Kiawah“, pridružila se upravnom odboru kompanije Boing, počela sve češće držati javne govore, te je napisala dvije knjige.

Nakon upada Trampovih pristalica u Kapitol 6. januara 2021. godine, najprije je bila sumnjičava u njegovu političku budućnost, ali je rekla da se neće kandidovati za izbore 2024. godine. Kasnije je promijenila mišljenje, navodeći da su među razlozima zbog kojih razmatra kampanju za Bijelu kuću: inflacija, kriminal, droga, te „vanjska politika u neredu“.

Tramp je tokom posjete Južnoj Karolini prošlog mjeseca rekao da ga je Hejli zvala i tražila njegovo mišljenje o kandidaturi. Dodao je da ju je podsjetio na ranije obećanje da se neće kandidovati protiv njega, ali da je nije pokušao zaustaviti i da to učini ako to zaista želi.

XS
SM
MD
LG