Linkovi

Organizacija milijardera braće Kok neće finansirati Trampovu kampanju


Donald Tramp objavio je da će se kandidovati za predsednika 2024.
Donald Tramp objavio je da će se kandidovati za predsednika 2024.

VAŠINGTON -Donald Tramp možda bi mogao da ima poteškoće da finansira treću uzastopnu nominaciju za predsednika, pošto je jedan od najvećih finansijera kampanja republikanaca - konzervativna interesna grupa Amerikanci za prosperitet (AFP) objavila da će finansirati nekog drugog kandidata u trci za 2024.

Emili Sajdel, izvršna direktorka AFP-a, poslala je u nedelju pismo članovima i aktivistima, u kojem je iznela strategiju organizacije za 2024.

„Da bismo napisali novo poglavlje za našu zemlju, moramo da okrenemo list prošlosti. Dakle, najbolja stvar za zemlju bi bila da 2025. godine ima predsednika koji predstavlja novo poglavlje. Američki narod je pokazao da je spreman da ide dalje, pa će im AFP pomoći u tome", navela je Sajdel.

Šta je organizacija Amerikanci za prosperitet?

Amerikanci za prosperitet osnovani su 2004. uz podršku braće Čarlsa i Dejvida Koka, industrijalaca milijardera aktivnih i u konzervativnoj i liberalnoj politici.

Preko svog političkog komiteta za sakupljanje sredstava u kampanji, i uz saradnju sa nacionalnom mrežom bogatih aktivista, grupa je od svog početka kanalisala stotine miliona dolara u političke kampanje u SAD.

Stručnjaci su za Glas Amerike rekli da će aktivno vođenje kampanje AFP-a protiv Trampa predstavljati izazov za bivšeg predsednika, koji je najavio svoju kandidaturu u novembru.

„Amerikanci za prosperitet su bili jedna od uticajnijih, ako ne i najuticajnija grupa za prikupljanje novca na konzervativnoj strani u poslednjih deceniju i po“, rekla je za Glas Amerike Sara Brajner, direktorka istraživanja i strategije u Centru za odgovornu politiku.

„Veoma su visoko rangirani u smislu ukupne količine potrošenog novca — a to je samo novac za koji znamo, postoji novac koji se troši, a mi ne znamo“, rekla je Brajner, čija organizacija prati trošenje novca u kampanji.„Imaju ogromnu mrežu i finansiraju ih neki od najvažnijih konzervativnih donatora u zemlji. To što ova grupa, ova moćna kompanija kaže "ne, hvala" Donaldu Trampu predstavlja veliki nedostatak za njegovu kampanju".

Nema jasne alternative

Kajl Kondik, iz Centra za politiku Univerziteta Virdžinije, rekao je za Glas Amerike da će odluka AFP-a imati posledice, ali da njen konačni uticaj još nije jasan.

„Mislim da je ovo značajno — Kokov aparat je veoma dobro finansiran i njihova podrška, ali i protivljenje, bi mogla da napravi razliku u trci republikanskih kandidata“, rekao je Kondik. „I pored toga, mislim da je pošteno reći da konzervativne organizacije i političke elite nikada nisu podržavale Trampa kao što su to činili mnogi republikanski glasači, i mogu da zamislim da Tramp koristi protivljenje ovakvih grupa kao argument za svoju kandidaturu. kako se kampanja zahuktava“.

Na kraju, AFP i drugi će morati da se udruže oko stvarne alternative Trampu. Guverner Floride Ron Desantis izgleda kao najlogičnija osoba koja će dobiti tu podršku, ali tek smo na početku kampanje, a Desantis još nije kandidat. Ali ako konzervativne elite ne žele da Tramp bude kandidat – a prilično je jasno da mnoge od njih ne žele – moraće da rade kako bi pokušale da ga zaustave. Ova najava je pokazatelj da će bar neke od tih grupa pokušati to da urade", zaključuje Kondik.

Drugi konzervativci koji se protive Trampu

Klub za rast, grupa aktivista fokusirana na niže poreze i druga pitanja ekonomske politike, koja je bila uticajna u republikanskoj politici više od dve decenije, nagovestila je će takođe podržati novog republinakskog kandidata 2024.

Milijarderi finansijeri Stiven Švarcman i Kenet Grifin, obojica republikanski donatori, takođe su iskazali želju da se udalje od Trampa.

U prošlosti je, međutim, Tramp uspevao da prevaziđe prezir partijskih elita, koristeći svoju bazu tvrdokornih pristalica za izgranju pobedničke kampanje - kao što je to učinio 2016.

Robert Megvajer, direktor vašingtonske organizacije Građani za odgovornost i etiku, rekao je za Glas Amerike da su se tokom republikanskih predizbora 2016. glavni donatori generalno svrstavali na stranu Trampovih protivkandidata, ali su promenili stranu kada je njegova pobeda postala neizbežna.

„Ako bude u stanju da to ponovo uradi, očekujem da će biti druga pesma", rekao je Megvajer.

Do sada je Tramp jedini od brojnih potencijalnih republikanskih predsedničkih kandidata koji je zvanično ušao u trku.

Neki od mogućih Trampovih rivala su bivši zvaničnici u njegovoj administraciji.

Očekuje se da će Niki Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline koja je bila ambasadorka SAD u UN tokom Trampovog predsedavanja, uskoro objaviti svoju kandidaturu. Džon Bolton, koji je bio Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, već je rekao da razmišlja da se kandiduje.

Veruje se da Trampov bivši potpredsednik Majk Pens takođe razmišlja o kandidaturi. Kao i Majk Pompeo, koji je prvo bio direktor CIA-e, a kasnije i državni sekretar tokom Trampovog mandata.

Desantis, guverner Floride, smatra se Trampovim glavnim protivnikom. Popularni guverner u drugom mandatu tek treba da zvanično izrazi interesovanje za predsedničku trku.

Neki drugi za koje se veruje da razmišljaju o kandidovanju su senator iz Teksasa Ted Kruz, koji je izgubio nominaciju od Trampa 2016, i guverner Virdžinije Glen Jankin.

XS
SM
MD
LG