Linkovi

Američki lideri su dužni da čuvaju državne tajne - samo ne kod kuće


Dokumenta koja je Sekretarijat za pravosuđe podnio sudu u slučaju zaplijene povjerljivog materijala na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trampa na Floridi (Foto: AP/Jon Elswick)
Dokumenta koja je Sekretarijat za pravosuđe podnio sudu u slučaju zaplijene povjerljivog materijala na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trampa na Floridi (Foto: AP/Jon Elswick)

Demokrate su oštro reagovale kada je otkriveno da bivši predsjednik Donald Tramp posjeduje povjerljiva dokumenta koja su trebalo da budu predata vladi kada je napustio položaj. Zatim su im se u kritikama pridružili i republikanci, ali kada je otkriveno da aktuelni predsjednik Džo Bajden takođe nije adekvatno postupao sa povjerljivim dokumentima.

Sada, kada je povjerljivi materijal otkriven i u kući bivšeg potpredsjednika SAD Majka Pensa, stranačke kritike postale su jedinstvene.

Najveće američke državne tajne, po svemu sudeći, nisu uvijek bezbjedne kod najviših zvaničnika. Ni kada su u Trampovim rukama, koji odbacuje vladina pravila i običaje, niti kada ih posjeduju Bajden i Pens, koji ih poštuju, ocjenjuje agencija Asošijeted pres.

"Šta se zaboga ovdje događa" zapitao se senator sa Floride Marko Rubio, vodeći republikanski član senatskog Odbora za obavještajne poslove, komentarišući Pensov slučaj.

"Očigledno je da postoji sistemski problem u izvršnoj grani. Govorimo o dvije uzastopne administracije iz dvije različite stranke, sa najvišim zvaničnicima koji drže dokumenta tamo gdje im nije mjesto", rekao je Rubio.

Predsjedavajući odbora, demokratski senator iz Virdžinije Mark Vorner, imao je savjet za sve bivše i buduće predsjednike, bez obzira na stranačku pripadnost: "Provjerite ormare".

U utorak je otkriveno da su povjerljiva dokumenta pronađena u Pensovoj kući u Indijani, a njegov advokat Greg Džejkob je o tome obavijestio Nacionalni arhiv - koji je zadužen da čuva materijale iz Bijele kuće.

Džejkob je naveo da je mali broj dokumenata slučajno spakovan i poslat na Pensovu ličnu adresu na kraju mandata Trampove administracije. Dokumenta su otkrivena kada je bivši potpredsjednik, podstaknut viješću da su povjerljivi papiri pronađeni u Bajdenovoj kući i bivšoj kancelariji, tražio od advokata da provjere da li su neka i u njegovom posjedu.

Specijalni tužioci vode istragu o Trampovom i Bajdenovom slučaju. U sva tri slučaja, nije javno poznat značaj pronađenih povjerljivih dokumenata, niti da li njihovim neadekvatnim rukovanjem ugrožena nacionalna bezbjednost. Međutim, jasno je da su neka dokumenta pronađena na Trampovom imanju Mar-a-Lago na Floridi bila strogo povjerljiva.

Tramp je oštro reagovao kada su agenti FBI-a pretražili njegovu kuću u potrazi za dokumentima koja nisu trebalo da budu u njegovom posjedu, iako se mjesecima suprostavljao naporima da se ona predaju Nacionalnom arhivu. Zbog toga je vlada bila primorana da izda nalog da se dokumenta oduzmu.

Bajdenovi saradnici ističu da je predsjednik brzo i potpuno sarađovao kada su povjerljiva dokumenta pronađena u njegovoj bivšoj kancelariji u Vašingtonu, iako su mjesecima čekali da objave šta se dogodilo.

U Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju republikanci, kongresmen iz Ohaja Majk Tarner - jedan od kandidata za predsjedavajućeg Odbora za obavještajne poslove - rekao je da će tražiti istu obavještajnu i procjenu rizika u Pensovom slučaju, kao što je to uradio i u prethodnim.

"Ozbiljna je stvar kada bilo koji vladin zvaničnik pogrešno postupa sa povjerljivim dokumentima", rekao je Tarner.

Nepravilno postupanje sa bezbjednosnim informacijama postalo je politički motivisano pitanje tokom predsjedničke trke 2016. godine, kada je Hilari Klinton - demokratska kandidatkinja - istraživana zbog neadekvatne prakse slanja mejlova dok je bila državna sekretarka.

Tadašnji direktor FBI-a Džejms Komi zaključio je da su Klinton i njeni saradnici "bili izuzetno nemarni kada je riječ o veoma osjetljivim, povjerljivim informacijama" ali da to nisu namjerno radili. Preporučio je da se ne podižu optužnice.

Bela kuća još pod pritiskom zbog poverljivih dokumenata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

U velikoj američkoj vladi ima mnogo ljudi koji imaju uvid u barem neke tajne koje bi trebalo da čuvaju. Prema jednom vladinom izvještaju, oko 1,25 miliona vladinih službenika prošlo je najstrožu bezbjednosnu kontrolu 2019. godine.

Curenje povjerljivih informacija u medijima nije neuobičajeno. Međutim, članovi Kongresa iz obje stranke smatraju da nešto ne funkcioniše kako treba, kada predsednik, bivši predsjednik i bivši potpredsjednik posjeduju papire koje ne bi trebalo da imaju.

"Ne vjerujem da su postojali "zlokobni motivi" kada je riječ o načinu na koji su predsjednik Bajden, predsjednik Tramp ili potpredsjednik Pens tretirali povjerljive informacije. Imamo problem sa povjerljivim informacijama koji mora da bude riješen", tvitovao je republikanski senator Lindzi Grejem.

Demokratski senator iz Oregona, Ron Vajden - jedan od vodećih članova senatskog Odbora za obavještajne poslove - rekao je da su on i republikanski senator iz Kanzasa Džeri Moran godinama radili na izmjeni sistema klasifikacije dokumenata, koji je nazvao "nefunkcionalnim haosom".

"U sistemu ima toliko stvari da je teško utvrditi šta bi trebalo da bude označeno kao povjerljivo, a zatim je teško utvrditi gdje bi trebalo skinuti tu oznaku", rekao je Vajden.

Avril Hejns, direktorka nacionalnih obavještajnih službi, "je prvi put posle više godina počela da radi na tome na dvostranačkoj osnovi. Mislim da je to hrabar potez", poručio je Vajden.

Predstavnici bivših predsjednika Bila Klintona, Džordža Buša mlađeg i Baraka Obame, kao i bivšeg potpredsjednika Dika Čejnija, saopštili su da povjerljiva dokumenta nisu pronađena u njihovom ličnom posjedu.

Međutim, najmanje nekoliko puta godišnje, bivši zvaničnici iz svih nivoa vlade otkriju da posjeduju povjerljivi materijal i predaju ga vlastima, rekla je za AP neimenovana osoba upoznata sa situacijom.

Ta osoba navela je da je bivši predsjednik Džimi Karter pronašao povjerljive papire u svojoj kući u Džordžiji, najmanje jednom prilikom, i da ih je vratio Nacionalnom arhivu. Međutim, ti papiri su zakonski pripadali Karteru, zato što je tek po isticanju njegovog mandata usvojen zakom kojim se sva predsjednička i potpredsjednička dokumenta definišu kao imovina američke vlade.

Džejson Baron, bivši direktor u Nacionalnom arhivu, rekao je da je moguće da se naprave nenamjerne grešne kada jedna administracija predaje vlast drugoj, imajući u vidu "užurbane pripreme osoblja za predsjedničku tranziciju".

"Nisam iznenađen što se dokumenta sa oznakama povjerljivo mogu naći među ličnim papirima u kućama bivših vladinih zvaničnika", ističe Baron i preporučuje da se od najviših zvaničnika zahtijeva da osiguraju strogu procjenu "ličnih" papira prije nego što kutije napuste kancelarije.

Na Kapitol hilu, u međuvremenu, postalo je jasno da je Pensov slučaj ponovo poremetio razmjenu optužbi.

"Niko nije iznad zakona. Ne znam kako bilo ko može da ima povjerljiva dokumenta. Na svakom koji sam ja vidio velikim slovima piše "povjerljivo", rekao je republikanski senator sa Floride Rik Skot.

Republikanski senator iz Teksasa Džon Kornin podsjetio je da se povjerljiva dokumenta premještaju iz kancelarija raznih odbora samo u zaključanim torbama.

Vajden ističe da je tokom njegovog staža u odborima uvijek bilo pravilo da se ništa ne iznosi iz prostorije. "I tačka", zaključio je demokratski senator.

XS
SM
MD
LG