Linkovi

Bajdenova kandidatura za 2024. nije gotova stvar


Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da će razmisliti o kandidaturi za drugi mandat
Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da će razmisliti o kandidaturi za drugi mandat

KOLEŽ PARK, Merilend —Predsednik Džo Bajden, koji je trenutno na odmoru na Američkim Devičanskim ostrvima, rekao je da će odvojiti vreme tokom praznika da razgovara sa članovima porodice o tome da li treba da traži reizbor 2024. godine.

Zvaničnici Bele kuće i Demokratske stranke kažu da je gotovo izvesno da će se Bajden ponovo kandidovati. Ali da li može da pobedi na unutarstranačkim izborima i obezbedi nominaciju svoje stranke?

Idealno mesto za odgovor na to pitanje je okrug princa Džordža u Merilendu, gde je Bajden dobio podršku od 89 odsto - njegov najveći procenat na opštim izborima 2020. Reč je o najvećem okrugu u SAD u kojem većinom žive Afroamerikanci.

Izvršna vlast okruga, 11 članova okružnog veća, šerif, službenik suda i skoro dvadesetak poslanika iz okruga koji imaju funkcije u državnoj generalnoj skupštini su demokrate.

„Ne postoji republikanac koji bi mogao da pobedi u okrugu princa Džordža“, rekao je predsednik Centralnog komiteta demokrata okruga Kent Roberson.

Potpredsednik Republičkog centralnog komiteta u okrugu se slaže.

„Ne u mom životu. Trenutno imam 70 godina. Dakle, Merilend je postao više naklonjen demokratama - svakako i okrug - tokom godina koliko sam ovde", rekao je Džim Vas za Glas Amerike.

Glasaje na izborima 2020. u Merilendu
Glasaje na izborima 2020. u Merilendu

Ali, za Bajdena je veliko pitanje kako će birači gledati na njegove godine.

Ono što je važno za mnoge glasače obe stranke jeste da bi Bajden, već najstariji predsednik SAD, imao 86 godina kada bi završio drugi mandat. Uzimajući to u obzir, kako bi prošao u okrugu princa Džordža u Merilendu?

„Ne verujem da ima slepu podršku“, rekao je Roberson za Glas Amerike. „Prvo, ako pogledamo niske rejtinge, ne mislim da se svi republikanci tako osećaju, već su to i demokrate. Neki su zabrinuti da on možda neće ostati na funkciji još četiri godine".

Bajden je, prema Robersonu, uradio svoj deo posla vodeći zemlju „kroz prelaznu fazu od predsednika Donalda Trampa do mesta gde smo sada".

Kao i u drugim demokratski naklonjenim okruzima širom zemlje, demokrate okruga princ Džordž nisu monolitne, a 2016. su se ujedinili i glasali za Bajdena kako ne bi pobedio Tramp.

„Svi smo bili u stanju da prihvatimo razlike i radimo zajedno. Ali, neki sada smatraju da vođstvo treba da preuzmu drugi kandidati i pitaju se da li Bajden treba da nastavi na funkciji ili ne", rekao je Roberson.

Ko su mogući drugi demokratski kandidati?

Aktuelni predsednici koji traže drugi mandat retko se suočavaju sa ozbiljnim unutarstranačkim izazovima, ali Bajdenove godine mogu biti faktor promene.

Upitan da proceni demokratske kandidate za predsednika, republikanac Vas je rekao da bi Gevin Njusom, 55-godišnji guverner Kalifornije, možda mogao više da se dopadne demokratama u okrugu princ Džordž, nego Bajden.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom
Guverner Kalifornije Gevin Njusom

Njusom, međutim, nije rekao da će se kandidovati unutrar Demokratske stranke za predsedničkog kandidata, i najavio je podršku Bajdenu.

Ako se Bajden ne kandiduje za reizbor ili bude izbačen iz borbe zbog zdravstvenih problema, Njusom se smatra vodećim kandidatom, zajedno sa potpredsednicom Kamalom Haris, koja ima 58 godina. Tu su i senator Berni Sanders koji ima 81 godinu, i sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž, relativno mlad sa 40 godina. Svo troje su bili kandidati na demokratskim predizborima 2020. godine.

Vas se priseća 1992. kada je guverner iz Arkanzasa po imenu Bil Klinton odlučio da se kandiduje za predsedničku nominaciju Demokratske partije, uprkos tome što su politički stručnjaci predviđali da je guverner Njujorka Mario Kuomo taj koji će pobediti aktuelnog republikanca Džordža Buša starijeg. Kuomova kampanja je propala pre nego što je počela, a Klinton je pobedio Buša na opštim izborima.

Gevin Njusom mora da se kandiduje ili gubi tu priliku“, rekao je Vas, dodajući da bi iz istog razloga bivši potpredsednik Majk Pens i bivši državni sekretar Majk Pompeo trebalo da uđu na predizbore republikanaca 2024. godine.

Kakva je situacija kod republikanaca?

Drugi mogući protiv kandidati Donaldu Trampu su guverner Floride Ron DeSantis, guverner Virdžinije Glen Jankin, guvernerka Južne Dakote Kristi Noem, bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, senator Južne Karoline Tim Skot. Među umerenim republikancima pominju se i guverner Nju Hempšira Kris Sununu i guverner Merilenda Lari Hogan.

Jedini izabrani predsednik u američkoj istoriji kome je odbijena nominacija njegove stranke za drugi mandat bio je demokrata Frenklin Pirs 1856.

Pirs, koji je prekomerno pio, bio je pobornik ropstva, u treutku kada je zemlja ulazila u građanski rat zbog tog pitanja. Njegova stranka je odlučila da umesto toga nominuje Džejmsa Bjukenana, bivšeg državnog sekretara koji je služio kao Pirsov ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu i stoga nije bio uključen u spornu debatu o ropstvu.

Bjukenen, koji ni sam nije bio prijatelj abolicionistima, pobedio je dva kandidata na opštim izborima iz Vigovske i republikanske stranke, uprkos tome što nije vodio aktivnu kampanju, zauzevši sve robovske države osim Merilenda.

Istoričari uglavnom smatraju Pirsa i Bjukenena među najgorim američkim predsednicima.

XS
SM
MD
LG