Linkovi

Kongres preporučio krivično gonjenje Trampa zbog 6. januara - šta će odlučiti Bela kuća?


Sednica komisije u Predstavničkom domu koja je vodila istragu o 6. januaru
Sednica komisije u Predstavničkom domu koja je vodila istragu o 6. januaru

Odbor Predstavničkog doma koji je istraživao upad u Kongres 6. januara 2021. objavio je završni izveštaj u četvrtak kasno uveče, u kojem se navodi da bi bivši predsednik SAD Donald Tramp trebalo da krivično odgovara za podsticanje smrtonosnih nereda.

Izveštaj, koji ima više od 800 stranica, zasnovan je na skoro 1.200 intervjua tokom 18 meseci i stotinama hiljada dokumenata, kao i na presudama više od 60 federalnih i sudova saveznih država.

Izveštaj navodi 17 konkretnih nalaza, razmatra pravne implikacije Trampvih postupaka i preporučuje Sekretarijatu za pravosuđe da krivično goni Trampa i njegove saradnike, navodi se u rezimeu izveštaja.

Odbor je ranije zatražio od saveznih tužilaca da optuže bivšeg republikanskog predsednika za četiri krivična dela - uključujući opstrukciju pravde i pobunu zbog pokušaja da se ponište rezultati izbora u novembru 2020, kao i izazivanje napada na sedište vlade.

„Umesto da je, u skladu sa svojim ustavnim obavezama, osiguravao primenu zakona, Tramp je kovao zaveru da poništi ishod izbora“, naveo je odbor Predstavničkog doma.

U komentarima objavljenim na njegovoj Truth Social mreži nakon objavljivanja konačnog izveštaja, Tramp ga je nazvao "partijskim“ i „lovom na veštice“.

Sekretarijat za pravosuđe nije u obavezi da prihvati preporuke kongresnog odbora, ali je ovo prvi put u istoriji da je Kongres uputio preporuku za krivično gonjenje bivšeg predsednika - koji će se i ponovo kandidovati 2024.

Među transkriptima koji su objavljeni uz izvešta, bio je i onaj koji pokazuje da je advokat Kesidi Hačinson, nekada zaposlene u Trampovoj Beloj kući, svojoj klijentkinji savetovao da „umanji“ svoje znanje o događajima koji su doveli do nereda na Kapitolu, govoreći joj - „što se manje sećate, to bolje. "

Kesidi Hačinson, bivša službenica u administraciji Donalda Trampa, svedočila je u Kongresu o njegovoj ulozi u neredima 6. januara
Kesidi Hačinson, bivša službenica u administraciji Donalda Trampa, svedočila je u Kongresu o njegovoj ulozi u neredima 6. januara

Tramp je 6. januara u blizini Bele kuće održao vatreni govor svojim pristalicama i javno optužio svog tada najbižeg saradnika, Majka Pensa što nije pristao na njegov plan da ne potvrdi izbornu pobedu Džoa Bajdena.

Bivši predsednik je tada čekao satima da se oglasi, dok su hiljade njegovih pristalica upadale u Kongres, napadale policiju i pretile da će Pensa obesiti.

Kakvi su naredni potezi Bajdenove administracije?

Sekretar za pravosuđe Merik Garland razmotriće da li će krivično goniti Trampa. Sekretarka za štampu Bele kuće, Karin Žan-Pjer, rekla je da će Sekretarijat za pravosuđe odlučiti nezavisno, slobodno i bez političkog mešanja.

Nijedan bivši predsednik SAD nikada nije optužen za krivično delo. S obzirom na visoke uloge i osetljivost, bilo bi mudro da se administracija u ovom trenutku jednostavno skloni s puta, rekao je Piter Loug, sa Univerziteta Džordž Vašington.

„Najbolja stvar koju predsednik Bajden može da uradi je ono što on radi, što će reći – znate, odbor Predstavničkog doma napravio je zaista ubedljiv slučaj. Po mom mišljenju, to je zaista jasno, slažem se sa njihovim zaključcima, moramo da nastavimo da branimo i promovišemo demokratiju, a sada je odluka na Sekretarijatu za pravosuđe".

Sekretara za pravosuđe imenuje predsednik i potvrđuje Senat, ali sekretarijat ima određeni stepen nezavisnosti koji proizilazi iz prakse uspostavljene nakon skandala Votergejt 1974. godine, kada je predsednik Ričard Nikson pokušao da iskoristi službenike odeljenja za svoju političku agendu.

Tu je i Zakon o etici u vladi iz 1978. koji dozvoljava da istrage o nedoličnom ponašanju rade nezavisno od predsedničke kontrole, što je obezbedilo pravnu osnovu Garlandu da imenuje specijalnog istražitelja Džeka Smita, da vodi istrage o Trampu.

Mnogi republikanci, uključujući Majka Pensa kažu da čak i uz istragu koju vodi specijalni istražitelj, Sekretarijat za pravosuđe ne bi trebalo da prihvati preporuku kongresnog odbora.

„Nadam se da neće podizati optužnice protiv bivšeg predsednika. Mislim da su predsednikovi postupci i reči 6. januara bili nepromišljeni. Ali, ne znam da li je krivično delo da poslušate loš savet advokata. I zato se nadam da će Sekretarijat biti oprezan", rekao je Pens za Foks njuz.

Neki eksperti smatraju da je, uprkos riziku od dodatne polarizacije, istraga vredna toga.

"Mislim da postoji makar šansa da će ovakva istraga Sekretarijata za pravosuđe o bivšem predsedniku koji je prekršio zakon, ojačati vladavinu prava i demokratiju", kaže Vilijam Hauel sa Univerziteta Čikaga.

Kongres preporučio krivično gonjenje Trampa zbog 6. januara - šta će odlučiti Bela kuća?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG