Linkovi

Tramp kritikovan posle poziva na ukidanje Ustava zbog izbora 2020.


Bivši američki predsednik Donald Tramp govori na mitingu podrške republikanskim kandidatima uoči kongresnih izbora, Dejton, Ohajo, 7. novembar 2022. (Foto: REUTERS/Gaelen Morse)
Bivši američki predsednik Donald Tramp govori na mitingu podrške republikanskim kandidatima uoči kongresnih izbora, Dejton, Ohajo, 7. novembar 2022. (Foto: REUTERS/Gaelen Morse)

Zvaničnici Demokratske i Republikanske stranke kritikovali su u nedelju bivšeg predsednika Donalda Trampa nakon što je pozvao na "ukidanje" delova američkog Ustava ponovo iznoseći lažne tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni.

Tramp, koji je prošlog meseca najavio da se ponovo kandiduje za predsednika, to je napisao tokom vikenda na svojoj društvenoj platformi.

"Masovna prevara ovog tipa i obima omogućava ukidanje svih pravila, propisa i članova, čak i onih koji se nalaze u Ustavu," napisao je. "Naši veliki osnivači" nisu želeli i nisu hteli, i ne bi oprostili, netačne i lažne izbore!"

Novi lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris u nedelju je opisao Trampovu izjavu kao čudnu i ekstremnu i rekao da će republikanci morati da odluče da li će nastaviti da prihvataju Trampove antidemokratske stavove.

"Republikanci će morati da reše svoje probleme sa bivšim predsednikom i odluče da li će raskinuti sa njim i vratiti se nekom prividu razumnosti ili će nastaviti da se oslanjaju na ekstremizam, ne samo Trampa, već i "Trampizma," rekao je Džefris za televizijsku mrežu Ej-Bi-Si.

Tramp, prvi predsednik koji je dva puta opozvan i čiji je mandat okončan tako što su njegove pristalice nasilno upale na Kapitol, u smrtonosnom pokušaju da zaustave mirnu tranziciju vlasti 6. januara 2021, suočava se sa eskalacijom krivičnih istraga, uključujući nekoliko koje bi mogle dovesti do optužnice.

One uključuju istragu poverljivih dokumenata koje je Federalni istražni biro(FBI) zaplenio iz Trampovog letnjikovca na Floridi Mar-a-Laga, kao i tekuće državne i federalne istrage u vezi sa naporima da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020.

Upitan o Trampovim komentarima u nedelju, kongresmen Majk Tarner iz Ohaja, vodeći republikanac u Odboru za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, rekao je za televizijsku mrežu Si-Bi-Es da se "žestoko ne slaže i apsolutno" osuđuje takve opaske, ističući da bi one trebalo da budu faktor, dok republikanci odlučuju ko treba da predvodi njihovu stranku 2024. godine.

"Postoji politički proces koji mora da ide napred pre nego što bilo ko bude favorit ili bilo ko čak i kandidat za stranku," rekao je. "Verujem da će ljudi svakako uzeti u obzir ovakvu izjavu dok procenjuju kandidata."

Novoizabrani republikanski kongresmen Majk Loler iz Njujorka, takođe se usprotivio Trampovim ocenama, rekavši da je vreme da se prestane sa fokusiranjem "žalbe sa prethodnih izbora."

"Ustav je uspostavljen sa razlogom, da zaštiti prava svakog Amerikanca", rekao je Loler za kablovsku mrežu CNN. "Mislim da bi bivšem predsedniku bilo bolje da se fokusira na budućnost, ako će se ponovo takmičiti za predsednika."

Trampovi komentari usledili su nakon što je novi vlasnik Tvitera, Ilon Mask rekao da će otkriti kako se ta društvena mreža bavila "suzbijanjem slobode govora" uoči izbora 2020. Ali dokumenta objavljena u petak, o odgovoru Tvitera na medijsku priču o Bajdenovom sinu Hanteru, ne pokazuju da su demokrate pokušavale da suzbiju te izvještaje.

Bela kuća je u subotu napala Trampa, rekavši: „Ne možete voleti Ameriku samo kada pobedite."

"Američki ustav je sveti dokument koji više od 200 godina garantuje da sloboda i vladavina prava vladaju u našoj velikoj zemlji," naveo je portparol Endrju Bejts u saopštenju. "Napad na Ustav i sve što on predstavlja je anatema za dušu naše nacije."

XS
SM
MD
LG