Linkovi

Mekarti izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma u 15. krugu glasanja posle haotične nedelje


Republikanski lider Kevin Mekarti u sali Predstavničkog doma posle izbora za predsedavajućeg (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
Republikanski lider Kevin Mekarti u sali Predstavničkog doma posle izbora za predsedavajućeg (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

VAŠINGTON - Novi saziv Predstavničkog doma je u subotu rano ujutro izabrao republikanskog lidera Kevina Mekartija za predsedavajućeg, što je omogućilo početak rada donjeg doma američkog Kongresa posle višednevnog zastoja.

Mekarti je izabran u istorijskom 15. krugu glasanja - sa 216 republikanskih glasova ZA - nakon što je posle pregovora i davanja ustupaka uspeo da pridobije podršku većine ekstremno desnih kolega koje su prethodno bile protiv njegove kandidature.

“Moj otac mi je uvek govorio, nema veze kako počinješ, već kako završavaš”, rekao je Mekarti posle izbora, uz aplauze kolega.

Spreman da se suprostavi predsedniku Bajdenu i demokratama, takodje je najavio istrage i obavezujuće pozive.

“Sada počinje težak rad”, poručio je Mekarti i zahvalio se bivšem predsedniku Donaldu Trampu na podršci i telefonskim pozivima “da pomogne da dobije poslednje glasove”.

Demokrate su glasale za svog kandidata, lidera manjine Hakima Džefrisa, koji je osvojio 212 glasova. Šest predstavnika se izjasnilo da su “prisutni”. Republikanci imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu od 222 poslanika. Demokrate imaju 213.

Haotični proces izbora predsedavajućeg, koji je počeo u utorak u podne, bio je najduži poslednje 164 godine. Predstavnički dom nije mogao da počne sa radom bez predsedavajućeg, niti članovi da polože zakletvu. Zakletve su položili u subotu rano ujutro.

Tokom pretposlednjeg 14. kruga glasanja, u petak kasno uveče, Mekarti je dobio samo jedan glas manje od broja potrebnog za pobedu, ali je mala grupa ekstremno desnih republikanaca i dalje odbijala da ga podrži uprkos tome što im je republikanski lider obećao niz ustupaka.

Glasanje je posle rasta tenzija u sali i gotovo svadje među republikancima i odbijenog zahteva da se izbor odloži do ponedeljka nastavljeno, a Mekarti izabran posle ponoći.

Republikanski kongresmen iz Kalifornije je prethodno bio optimista da će biti izabran za predsedavajućeg, porukom da će "se to dogoditi" nakon što je dobio veću podršku kolega tokom dana.

Predsednik Džo Bajden je u saopštenju čestitao Mekartiju i ponovio da je spreman da sarađuje sa republikancima “gde može” i da su “birači stavili do znanja da očekuju od republikanaca da takođe budu spremni da rade” sa njim.

Glasanje je nastavljeno na drugu godišnjicu smrtnonosnog upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u kompleks američkog Kongresa. Republikanski kongresmen koji je nominovao Mekartija zahvalio se policiji koja je 6. januara 2021. godine štitila članove i zgradu Kongresa, što je ispraćeno ovacijama.

"Postići ćemo napredak. Šokiraćamo vas", rekao je Mekarti u petak, po dolasku u zgradu Kongresa. "Pazite i videćete kako za mene glasaju neki koji su bili protiv", naglasio je kongresmen iz Kalifornije uoči novog kruga glasanja.

Republikanci se okupljaju pred glasanje za predsedavajućeg Predstavničkog doma, 5. januar 2023.
Republikanci se okupljaju pred glasanje za predsedavajućeg Predstavničkog doma, 5. januar 2023.

Neki republikanci su u petak napustili salu, nakon što je jedan od najžešćih Mekartijevih protivnika kritikovao republikanskog lidera.

"Ne možemo da gospodinu Mekartiju poverimo vlast", rekao je ultrakonzervativni republikanski kongresmen sa Floride Met Gaec, dok su njegove kolege napuštale salu u znak protesta.

Mekartijevi ustupci "tvrdoj" struji

Sporazum koji je Mekarti ranije predstavio pristalicama konzervativnog Slobodarskog kokusa usredsređen je na promene pravila koje su tražili mesecima. Te promene bi smanjile moć predsedavajućeg i dale bi poslanicima veći uticaj u izradi i donošenju zakona.

Mekarti će, ako se promene usvoje, na dužnost stupiti sa umanjenim ovlašćenjima i pod pretnjom da će protivnici moći lako da ga smene.

U osnovi sporazuma je ponovno uspostavljanje pravila Predstavničkog doma koji bi omogućio jednom poslaniku da podnese predlog za smenu predsedavajućeg. Mekarti se tome opirao, jer je na taj način nekadašnji republikanski predsedavajući Džon Bejner primoran da ode u prevremenu penziju.

Predsedavajući Slobodarskog kokusa, Skot Peri iz Pensilvanije, koji je prednjačio u Trampovim pokušajima da ospori predsedničke izbore 2020, nagovestio je da podržava Mekartijev predlog, uz tvit: "Verujte, ali proverite".


Ostali zahtevi Mekartijevih protivnika odnose se na povećanje broja mesta u kongresnom odboru za utvrđivanje pravila rada Predstavničkog doma, zatim da se zakonski predlozi objave 72 sata pre glasanja, kao i da se donese amandman na ustav koji bi uveo ograničenje broja mandata u Kongresu.

Posle duge nedelje neuspešnih glasanja, rezultat u četvrtak je bio sumoran: Mekarti je izgubio sedmi, osmi, a zatim istorijski deveti, 10. i 11. krug glasanja, čime je nadmašio broj krugova glasanja od pre 100 godina.

Mekarti je stvar okrenuo na šalu i po izlasku iz sale rekao da "očigledno voli da pravi istoriju".

Najviše glasova u tim krugovima glasanja imao je demokrata Hakim Džefris, koji je lider demokratske manjine, i koji očekivano nije uspeo da dobaci do 218 glasova, ali je bio ispred Mekartija.

Najduži izbor za predsedavajućeg Predstavničkog doma bio je 1855. godine i trajao je dva meseca, sa čak 133 kruga glasanja.

XS
SM
MD
LG