Linkovi

Demokratska stranka promenila redosled primarnih izbora za predsedničkog kandidata


Džejmi Herison, lider Demokratskog nacionalnog komiteta, tokom obraćanja u Filadelfiji, 4. februara 2023. godine. (Reuters/Hannah Beier)
Džejmi Herison, lider Demokratskog nacionalnog komiteta, tokom obraćanja u Filadelfiji, 4. februara 2023. godine. (Reuters/Hannah Beier)

Demokratska stranka je odobrila promjenu u redoslijedu održavanja primarnih izbora te stranke za predsjedničkog kandidata 2024. godine. Umjesto u državi Ajova, koja je decenijama bila prva, izbori će najpre biti održani u Južnoj Karolini. Promjena je obrazložena željom da bolju poziciju dobiju crni i drugi manjinski birači.

Ovaj potez kod demokrata predložio je predsjednik Džo Bajden, koji u Južnoj Karolini ima veliku podršku, a usvojen je većinom glasova. Očekuje se da će Bajden uskoro najaviti predsjedničku kandidaturu.

Svaki ciklus američkih predsedničkih izbora počinje unutarstranačkim, odnosno primarnim izborima. Planirano je da primarni izbori u Južnoj Karolini budu održani 3. februara naredne godine, a tri dana nakon toga u Nju Hempširu i Nevadi.

Stanovnici Džordžije bi glasali četvrti, 13. februara, peti bi bio Mičigen 27. februara, a značajan dio država bi izašao na primarne izbore demokratske stranke na „Super utorak“ početkom marta.

Demokratska stranka liči na Ameriku, kao i ovaj prijedlog“, rekao je predsjednik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison iz Južne Karoline.

Iako je moguće da se još promjena dogodi kasnije ove godine, formalno odobrenje Demokratskog nacionalnog komiteta tokom sastanka u Filadelfiji predstavlja priznanje da će preliminarni izbori 2024. izgledati mnogo drugačije u odnosu na 2020. godinu.

Države u kojima se stranački izbori održe ranije imaju ključnu ulogu u određivanju predsjedničkog kandidata. Kandidati za Bijelu kuću koji imaju poteškoće da prikupe novac ili steknu politički momentum često odustanu prije nego što i posjete države koje dolaze nakon prvih pet. Takođe, na prve države su fokusirani medijska pažnja i političke debate.

Republikanska stranka je izglasala da ne mijenja redoslijed svojih primarnih izbora 2024. godine, što znači da je njihova kampanja u Ajovi već počela.

"Demokratski nacionalni komitet je odlučio razbiti praksu koja je trajala pola vijeka i izazvati haos mijenjajući njihov primarni proces, te na kraju napustiti milione Amerikanaca u Ajovi i Nju Hempširu", izjavila je predsjednica Republikanskog nacionalnog komiteta Rona Mekdanijel.

Prema novom planu demokrata, četiri od prvih pet država su one u kojima je ishod predsjedničkih izbora obično neizvjestan, što znači da bi eventualni stranački pobjednik tokom kampanje mogao postaviti temelje na važnim izbornim mjestima. To posebno važi za Mičigen i Džordžiju – obje države su 2016. godine podržale Donalda Trampa, a 2020. godine Džoa Bajdena.

Izuzetak je Južna Karolina, koja nije podržala demokratu u predsjedničkoj utrci od 1976. godine, što je dovelo do mišljenja da demokrate možda i ne bi u tu državu trebale koncentrisati veliku količinu resursa toliko rano u utrci. Ipak, populaciju Južne Karoline čini oko 27% crnaca, a upravo Afroamerikanci čine najdosljedniju bazu podrške demokratama. U Ajovi i Nju Hempširu, više od 90% populacije čini bijelo stanovništvo.

Ipak, novi kalendar ne bi trebao imati veliki uticaj u 2024. godini ako se predsjednik Bajden kandiduje za drugi mandat i ne bude imao ozbiljnijih izazivača. Takođe, Demokratski nacionalni komitet se već obavezao da će ponovo razmotriti kalendar glasanja prije predsjedničkih izbora 2028. godine.

Uprkos odobrenju, konačna lista još nije određena. Južna Karolina, Nevada i Mičigen ispunili su zahtjeve stranke da uđu u prvih pet primanih izbora, ali demokrate iz Džordžije možda neće promijeniti datum primarnog kalendara, a da to ne učine i republikanci.

Ajova je tvrdila da bi kontinuirana neizvjesnost mogla uzrokovati da i druge države pokušaju promijeniti svoju poziciju u kalendaru, kao pred predsjedničku trku 2008. godine. Nova pravila uključuju kazne za države koje pokušavaju napredovati bez dozvole, uključujući mogući gubitak delegata na nacionalnoj konvenciji stranke.

Nju Hempšir ima državni zakon koji nalaže da se tu održavaju prvi primarni izbori, koji Ajova zaobilazi od 1972. tako što održava stranačke skupove, ili kokuse, na kojima članovi stranke ne zaokružuju imena na listiću nego glasaju tako što fizički odlaze u deo prostorije gde su birači koji podržavaju njihovog kandidata. Demokrate iz Nju Hempšira pridružile su se republikancima iz svoje države u obećanju da će održati prve primarne izbore sledeće godine, bez obzira na kalendar Demokratskog nacionalnog komiteta.

XS
SM
MD
LG