Linkovi

Druga godišnjica nereda na Kapitolu: Bajden uručio medalje herojima "koji nisu ustuknuli"


Upad Trampovih pristalica u Kongres 6. januara 2022.
Upad Trampovih pristalica u Kongres 6. januara 2022.

VAŠINGTON - Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obeležio je drugu godišnjicu napada na američki Kapitol uručivanjem medalja onima koji su se borili da odbrane demokratiju od napadača "podstreknutih lažima" o predsedničkim izborima 2020. godine.

Bajden je dodelio "Predsedničku građansku medalju" 14 osoba, od kojih su neke dodeljene posthumno, i obratio se na ceremoniji u Beloj kući, dok su republikanci - od kojih mnogi lojalni bivšem predsedniku Donaldu Trampu - četvrti dan zaredom pokušavali da izaberu predsedavajućeg Predstavničkog doma.

"Sve je to bilo podstaknuto lažima o izborima 2020. godine, ali je na današnji dan pre dve godine naša demokratija očuvana zato što narod nije ustuknuo", rekao je Bajden.

Američki predsednik Džo Bajden sa majkom i ocem preminulog pripadnika policije Kapitola Brajana Siknika (AP Photo/Patrick Semansky)
Američki predsednik Džo Bajden sa majkom i ocem preminulog pripadnika policije Kapitola Brajana Siknika (AP Photo/Patrick Semansky)

Bela kuća je u petak dodala dva imena na spisak dobitnika druge najviše civilne nagrade u zemlji - pripadnika policije Kapitola Hauarda Libenguda i gradskog policajca Džefrija Smita koji su izvršili samoubistvo posle napada 6. januara 2021. godine.

Među dobitnicima su i bivši predsedavajući Predstavničkog doma Arizone Rasti Bauers i državna sekretarka Mičigena Džoselin Benson, koji su se suprostavili pritiscima da 2020. godine ponište rezultate izbora u svojim državama, zatim pripadnik policije Kapitola Judžin Gudmen koji je sprečio da izgrednici upadnu u salu Senata dok su se senatori evakuisali.

Među nagrađenima su i majka i ćerka kojima je prećeno jer su radile svoj posao kao članice izborne komisije u okrugu Fulton, u Džordžiji. Nagrađeni su i drugi pripadnici policije Kapitola i Vašingtona i predstavnici u Kongresu.

Pripadnik policije Kapitola Brajan Siknik poginuo je u neredima 6. januara 2021.
Pripadnik policije Kapitola Brajan Siknik poginuo je u neredima 6. januara 2021.

Jedna nagrada dodeljena je posthumno Brajanu Sikniku, policajcu Kapitola, koji je izgubio život štiteći predstavnike u Kongresu. Umro je 7. januara. Njegovo telo ležalo je u Kapitolu gde su mu poštu odali najviši zvaničnici SAD.

Siknikovi predstavnici podneli su krivičnu prijavu protiv Trampa zbog njegove smrti i traže 10 miliona dolara odštete.

„Optuženi Tramp je namerno razbesneo masu i usmerio i ohrabrio gomilu da napadne američki Kapitol i napadne one koji su im se protivili“, navodi se u tužbi.

I odbor Predstavičkog doma Kongresa, koji je istraživao događaje od 6. januara, preporučio je Sekretarijatu za pravosuđe da krivično goni Trampa zbog njegove uloge u neredima.

Trampove pristalice su pre dve godine napale policajce, probile barikade i ušle u kompleks Kapitola, u bezuspešnom pokušaju da spreče potvrdu Bajdenove izborne pobede.

Tramp, koji je najavio još jednu predsedničku kandidaturu za izbore 2024. godine, nastavlja da lažno tvrdi da su izbori 2020. pokradeni.

XS
SM
MD
LG