Linkovi

Bajden tokom govora u Kongresu: SAD jedina država koja iz kriza izlazi snažnija


Predsednik Džo Bajden tokom obraćanja u Kongresu (Foto: Reuters/Jacquelyn Martin/Pool)
Predsednik Džo Bajden tokom obraćanja u Kongresu (Foto: Reuters/Jacquelyn Martin/Pool)

Sjedinjene Države jedina su zemlja koja iz kriza izlazi snažnija nego što je bila kada je u njih ušla, poručio je Džozef Bajden.

Američki predsednik govorio je o stanju nacije u tradicionalnom obraćanju u Kongresu u kom razmatra značajne teme za američko društvo, unutrašnju i spoljnu politiku.

Na početku jednoipočasovnog obraćanja američki predsednik pohvalio je ekonomski napredak ostvaren tokom mandata administracije koju predvodi.

"Pre dve godine naša ekonomija je doživela potres. Međutim, u međuvremenu smo, uz pomoć mnogih građana, otvorili 12 miliona novih radnih mesta. Više ih je otvoreno nego za vreme mandata bilo kog predsednika tokom četvrogodišnje vladavine“, rekao je Bajden.

Sanders: Vreme je za promenu

Sara Hakabi Sanders, guvernerka Arkanzasa
Sara Hakabi Sanders, guvernerka Arkanzasa

Predsednik Bajden i demokrate su vas iznerile. Vreme je za promenu”, poručila je u odgovoru na obraćanje o stanju nacije američkog predsednika, guvernerka države Arkanzas i republikanka Sara Hakabi Sanders.

Kritikovala je, između ostalog, politiku američke administracije koju vodi na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Iznela je optužbe da vlasti, kako se izrazila, dopuštaju nasilnim kriminalcima da budu slobodni – uz pozive da sredstva opredeljena za policiju treba smanjiti.

Van naših granica, od Afganistana i Ukrajine, do Severne Koreje i Irana, slabosti predsednika Bajdena dovode našu naciju i svet u opasnost. Njegovo odbijanje da se suprotstavi Kini, našem najvećem protivniku, opasno je i neprihvatljivo. Predsednik Bajden nije voljan da brani naše granice, nebo i narod. Nije sposoban da bude vrhovni komandant”, ukazala je Sanders.

Sanders, koja je u Trampovoj administraciji obavljala funkciju predstavnice za medije Bele kuće ukazala je da je američka sloboda napadnuta - uz tvrdnje da je zemlja u opasnosti.

Dodala je da se uspostavlja, kako se izrazila, nova generacija republikanaca – koji neće biti čuvar statusa kvo – već kreator promena za američki narod.

On je ustvrdio i da pandemija kovida više ne kontroliše živote američkih građana.

Sjedinjene Države su izašle snažnije iz pandemije.Pre dve godine kovid je zatvorio naše firme, zatvorio naše škole i oduzeo nam toliko toga. Danas više ne kontroliše naše živote“, istakao je Bajden.

Obraćajući se republikancima koji kontrolišu Predstavnički dom – Bajden je ukazao da je potpisao više od 300 zakona, koje su zajednički predložile dve strane.

"Mojim republikanskim prijateljima poručujem da, ukoliko smo mogli da sarađujemo u prošlom sazivu Kongresa, nema razloga da to ne činimo i sada. Građani su nam poručili da nas borba radi borbe, moć radi moći, ili sukob radi sukoba, ne vode nigde“, ukazao je američki predsednik.

Bajden je najavio i nove standarde kojima će se zahtevati da se svi građevinski materijali koji se koriste u federalnim infrastrukturnim projektima proizvode u Americi.

Izneo je i tvrdnju da se za funkciju predsednika kandidovao kako bi omogućio da ekonomija funkcioniše za sve građane – kako bi bili ponosni na ono što rade.

Kada srednjoj klasi ide dobro, siromašnijima će biti bolje – a bogati će moći odgovarajuće da posluju“, naveo je Bajden – podsećajući da je u SAD-u stopa nezaposlenosti samo 3,4 odsto - najamanja u poslednjih 50 godina.

"Bili smo prvaci u infrastrukturi"

Kao jedno od značajnijih dostignuća – Bajden je u govoru istakao usvajanje dvostranačkog zakona o infrastrukturi vrednog hiljadu milijardi dolara.

Podsetio je da je od usvajanja, na osnovu tog zakona, finansirano hiljade projekata širom zemlje.

Da bismo održali najjaču ekonomiju na svetu, potrebna nam je i najbolja svetska infrastruktura. Nekada smo bili prvoplasirani u svetu po infrastrukturi – a onda smo pali na 13. mesto. Sada se vraćamo“, rekao je on.

Izneo je i tvrdnje da će kroz projekte otvorene na osnovu Zakona o infrastrukturi biti zaposlene hiljade ljudi sa, kako je rekao, svih strana.

Tek smo počeli“, ukazao je – dodavši da se radi o najvećim projektima u poslednjih nekoliko decenija kojih ima više od 20.000.

Reč je o obnovi autoputeva, mostova, železnice, tunela, aerodroma, obezbeđivanju čiste vode i i brzog interneta širom Amerike“, naveo je američki predsednik u govoru.

"Moj ekonomski plan je ulaganje u mesta i ljude koji su zaboravljeni", zaključio Bajden, podsetivši, kako je rekao i na građane koje je označio napuštenim ili nevidljivim.

"Postoje zanimanja i poslovi koji su nestali. Mnogi od vas se pitaju da li ćete vi i vaša deca napredovati – u okolnostima u kojima ste odabrali da ne napuštate svoje domove. Shvatio sam to - zato gradimo ekonomiju u kojoj niko neće biti ostavljen“, rekao je američki predsednik.

Osvrnuo se i na cenu lekova – rekavši da velike farmaceutske kompanije građanima, kako se izrazio, nepravedno naplaćuju stotine dolara - i da su ostvarivale rekordne zarade.

"Više neće", naveo je Bajden.

Podsetio je da je Kongres ograničio cenu insulina, kao i skupih lekova za lečenje bolesti poput raka.

Reforma policije

Bajden je ukazao i na potrebu reforme policije, koja je poslednjih dana bila značajna tema, zbog smrti Tajrija Nikolsa, Afroamerikanca iz Memfisa, koji je preminuo posle brutalnog policijskog prebijanja.

Porodica ubijenog mladića prisusvovala je Bajdenovom govoru u Kongresu. Američki predsednik ponovo je pozvao Kongres da usvoji predlog zakona koji se u javnosti pojavio posle smrti još jednog Afroamerikanca Džordža Flojda.

Predlog još nije usvojen u Kongresu. Trebalo bi da na osnovu tog zakona bude sproveden niz reformi čija je svrha da policijske uprave i službenici budu odgovorniji za svoje postupke.

Istovremeno, američki predsednik založio se za zabranu automatskog oružja.

"Zabraniti automatsko oružje jednom za svagda. Radili smo to i pre. Tokom desetogodišnjeg perioda kada je na snazi bila zabrana, slučajeva oružanog nasilja i masovnih pucnjava bilo je manje. Pošto su republikanci dozvolili da ta zabrana istekne – broj slučajeva se udvostručio. Hajde da ponovo zabranimo automatsko oružje”, istakao je predsednik SAD-a.

"Amerika se usprotivila Putinu!"

U delu govora posvećenom spoljnoj politici – američki predsednik je istakao da su se Sjedinjene Države usprotivile ruskoj agresiji u Ukrajini.

Zajedno sa NATO-om pokazali smo snagu pred ruskom agresijom na Ukrajinu. Zajedno smo učinili ono što Amerika inače radi na najbolji mogući način. Predvodili smo! Ujedinili smo NATO i izgradili globalnu koaliciju. Usprotivili smo se Putinovoj agresiji i podržali ukrajinski narod”, istakao je Bajden.

Ukrajinskom ambasadoru, koji je bio prisutan tokom Bajdenovog obraćanja, preneo je da su SAD ujedinjene u podršci Ukrajini.

"Bićemo uz vas koliko god da je potrebno”, rekao je Bajden.

Bajden se osvrnuo i na odnose sa Kinom u svetlu nedavne trzavice – kineskih balona za koje američke vlasti tvrde da su špijunski.

Američki predsednik nije konkretno govorio o tom slučaju – istakavši da je kineskom predsedniku Ši Đinpingu jasno stavio do znanja da se SAD zalažu za konkurenciju – a ne sukob.

Moja administracija će uvek štititi suverenitet Sjedinjenih Država. Posvećeni smo saradnji sa Kinom – tamo gde to može unaprediti američke interese i koristiti svetu. Ali nemojte pogrešno misliti – prošle nedelje smo jasno rekli: ako Kina ugrozi naš suverenitet, zaštitićemo našu zemlju, što smo učinili", rekao je američki predsednik.

“Blokiraću nacionalnu zabranu abortusa”

Bajden nije propustio u govoru da se odredi prema pravu na abortus - obećao je da će uložiti veto na svaki pokušaj zabrane abortusa na nacionalnom nivou.

On je pozvao Kongres da ponovo uspostavi pravo koje je Vrhovni sud ukinuo u junu 2022. kada je poništio sudski presudu Ro protiv Vejda - koja je garantovala prekid trudnoće kao ustavno pravo svake žene u Americi.

Od tada je nekoliko američkih država zabranilo ili strogo ograničilo mogućnosti žena da prekinu trudnoću.

Vašington: Debate i rasprave nakon obaranja presude Rou protiv Vejda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Bajden je govor o stanju nacije održao u trenutku kada većina američkih građana nema baš povoljno mišljenje o njemu.

Prema novoj anketi dnevnika Vašington post i televizijske mreže Ej-Bi-Si, 62 odsto Amerikanaca smatra da nije postigao, kako je navedeno, mnogo ili je ostvario vrlo malo - tokom dve godine mandata administracije koju predvodi.

XS
SM
MD
LG