Linkovi

Trampovi porezi i zvanično dostupni javnosti


Kopije poreskih prijava bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Foto: AP/Jon Elswick)
Kopije poreskih prijava bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Foto: AP/Jon Elswick)

Odbor Predstavničkog doma u petak je objavio poreske prijave koje je bivši predsjednik Donald Tramp podnio prethodnih 6 godina, nekoliko dana prije nego što Republikanska stranka preuzme kontrolu nad donjim domom američkog Kongresa, prenosi agencija Rojters.

Objavljivanjem prijava od 2015. do 2020. godina okončana je dugogodišnja bitka između Trampa i demokratskih članova Kongresa, koja je riješena prošlog mjeseca odlukom Vrhovnog suda.

Podaci o Trampovim porezima sada će biti dostupni novinarima, nezavisnim ekspertima i drugima tokom kampanje za predsjedničke izbore 2024. godine i mogli bi da pruže više informacija bogastvu bivšeg predsjednika, njegovim poslovnim rezultatima i poreskim olakšicama.

Dokumenta na gotovo 6.000 stranica obuhvataju lične poreze Trampa i bivše prve dame Melanije, kao i poreske prijave njegovih kompanija,

Prema podacima, Trampovi prihodi i porezi dramatično su se mijenjali od 2015. do 2020. godine, tokom prve predsjedničke kandidature a zatim i mandata u Bijeloj kući. Pokazuju da Tramp i njegova supruga Melanija tokom nekoliko godina u tom periodu nisu plaćali porez na prihod ili je on bio veoma mali, zahvaljujući velikim odbicima i gubicima.

Demokrate su prethodno saopštile da je istraga pokazala da je Poreska služba imala slab uvid u Trampove poreske prijave, te da nije počela njihovu obaveznu provjeru dok to nije zatraženo iz Predstavničkog doma.

Reč je o najnovijem problemu za Trampa kojeg je demokratska većina u Predstavničkom domu opozvala dva puta, da bi ga Senat oslobodio optužbi u oba slučaja, i koji je sada suočen sa više istražnih procesa. Bivši predsjednik je prošlog mjeseca objavio treću kandidaturu za predsjednika.

Odbor koji istražuje napad na Kongres 6. januara 2021. godine je ranije ovog mjeseca zatražio od federalnih tužioca da protiv Trampa podignu optužnicu za četiri krivična djela, uključujući opstrukciju i pobunu, zbog uloge u smrtonosnom upadu njegovih pristalica u američki Kapitol.

Reagujući na objavu poreskih prijava, Tramp je saopštio:

"Demokrate nisu trebalo nikada da to urade. Vrhovni sud nikada nije trebalo da to odobri, i to će dovesti do užasnih stvari za mnoge ljude. Velika podjela u SAD sada će se još više pogoršati. Radikalne ljevičarske demokrate su instrumentalizovale sve, ali to je opasna dvosmjerna ulica", upozorio je Tramp.

Prethodno je u snimljenoj izjavi, objavljenoj u petak, pokušao da umanji značaj objavljivanja poreskih prijava.

"Iako te poreske prijave sadrže relativno malo informacija i to ne informacije koje bi gotovo svi mogli da razumiju - izuzetno su složene - ponašanje radikalnih demokrata je sramota za američki Kongres", naveo je bivši američki predsjednik.

Republikanci su upozorili da će budući predsjedavajući Odbora za budžet Predstavničkog doma imati "gotovo neograničenu" moć da objavljuju poreske prijave "pojedinaca, političkih neprijatelja, poslovnih i sindikalnih lidera ili čak samih sudija Vrhovnog suda" i da će "dugoročno, demokrate zažaliti" zbog svog poteza.

Tramp, koji je 2017. preuzeo dužnost predsjednika, bio je prvi predsjednički kandidat proteklih više decenija koji nije objavio svoje poreske prijave. Tužio je odbor Predstavničkog doma da bi spriječio da ih objavi, ali je na kraju izgubio spor pred Vrhovnim sudom.

Prema detaljima, koje je odbor prethodno objavio, Tramp nije plaćao porez na prihod 2020. godine, poslednje pune godine predsjedničkog mandata, uprkos višemilionskom profitu njegove poslovne imperije.

Demokrate su imale kratak rok za objavljivanje Trampovih poreza, s obzirom na to da će od utorka 3. januara, republikanci imati tijesnu većinu u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG