Linkovi

Trampova večera sa ekstremistima pokreće pitanja u vezi sa kandidaturom 2024.


Arhiva - Bivši predsednik Donald Tramp pred govor u Mar-a-lagu, u Palm Biču, Florida, 28. novembra 2022.
Arhiva - Bivši predsednik Donald Tramp pred govor u Mar-a-lagu, u Palm Biču, Florida, 28. novembra 2022.

Bivši američki predsednik Donald Tramp dospeo je na naslovne strane tokom vikenda Dana zahvalnosti nakon što je otkriveno da je na večeri u Mar-a-Lagu, njegovom odmaralištu na Floridi, ugostio dvojicu muškaraca poznatih po žestokim antisemitskim izjavama.

Na sastanku je Tramp navodno sedeo sa reperom i modnim dizajnerom Jeom, ranije poznatim kao Kanje Vest, kao i sa Nikom Fuentesom, ekstremno desničarskim aktivistom koji je promovisao belački nacionalizam i negirao realnost Holokausta.

Tramp je kasnije tvrdio da nije znao da Je planira da dovede Fuentesa na sastanak, ali teško da je mogao biti nesvestan nedavnih antisemitskih komentara repera koji su doveli do toga da velike kompanije, uključujući giganta sportske opreme Adidas, prekinu veze sa njim.

Kandidati sa ivice

Republikanci su i dalje ljuti zbog rezultata izbora na sredini predsedničkog mandata na kojima nisu uspeli da zauzmu Senat, dok su u preuzimanju Predstavničkom domu samo osvojili neznatnu većinu. Mnogi su za loše rezultate uglavnom krivili Trampa, čiji su svojeručno odabrani kandidati — obično birani zbog spremnosti da ponove njegove lažne tvrdnje da su mu izbori 2020. ukradeni — ostvarili loše rezultate.

U ponedeljak, kada je krajnji rok za okruge u državi Arizona da potvrde rezultate izbora 8. novembra, Tramp je i dalje objavljivao lažne tvrdnje o široko rasprostranjenoj prevari i izbornim neregularnostima, koje je okrivio za izgubljene trke svojih favorizovanih kandidata u toj državi.

Neki okružni zvaničnici koji su u ponedeljak podržali Trampove tvrdnje odbili su da potvrde rezultate izbora, iako se očekuje da će na to biti primorani sudskim odlukama, s obzirom na nedostatak dokaza o malverzacijama.

Sada, kada Tramp traži podršku stranke za još jednu kandidaturu u Beloj kući, stručnjaci se pitaju da li će njegovo kontinuirano druženje sa ekstremističkim ličnostima, u kombinaciji sa još jednim neuspešnim izborima, konačno biti previše za širu Republikansku partiju.

Dok su najistaknutiji članovi stranke izbegavali da razgovaraju o Trampovoj povezanosti sa Jeom i Fuentesom, drugi su se oglasili.

"Predsednik Tramp koji ugošćuje rasističke antisemite na večeri ohrabruje druge rasističke antisemite", napisao je senator iz Luizijane Bil Kasidi na Tviteru u ponedeljak. "Ovi stavovi su nemoralni i ne treba ih udostojiti. Ovo nije Republikanska partija."

U nedeljnom pojavljivanju na CNN-u, guverner Arkanzasa Asa Hačinson, republikanac, rekao je: "Mislim da nije dobra ideja da se lider koji daje primer zemlji ili stranci susreće sa priznatim rasistom ili antisemitom. I tako, to je veoma zabrinjavajuće i ne bi trebalo da se desi, i moramo da izbegnemo... osnaživanje ekstrema".

Nisu svi republikanci oštro kritikovali Trampa. Politiko je izvestio da je senator Južne Dakote Majk Raunds rekao da neće "osuditi nikoga" iako Fuentes "nije neko sa kim bih imao sastanak".

Senator iz Misurija Džoš Holi rekao je za Politiko: "To je slobodna zemlja, [Tramp] može da radi šta hoće".

Još jedan politički "kiks"

"Tramp se dugo igrao sa ljudima koji zastupaju užasavajuća, netrpeljiva uverenja", rekao je za Glas Amerike Kajl Kondik, glavni urednik onlajn magazina Sabatos kristal bol(Sabato's Cristal Ball) u Centru za politiku Univerziteta Virdžinije. "

Ova večera je samo poslednja pojava onoga što je veoma poznat trend. Tramp je sada kandidat koji traži treću republikansku predsedničku nominaciju. Moramo samo da vidimo da li je dovoljno republikanaca umorno od njega i da li će radije ići sa drugačijim opcijama".

"Privatna večera sa (Je) Vestom mogla je da izazove pažnju mejnstrim štampe i mnogo lajkova iz trolovskih krugova nacionalističke desnice, čak i ako bi dodatno otuđila neke jevrejske pristalice", rekao je za Glas Amerike Kris Stirvalt, viši saradnik u Američkom institutu za preduzetništvo.

Stirvalt, bivši politički urednik Foks njuz kanala, dodao je: "Ali čak i ako je to bilo samo zbog ravnodušnog ili neurednog rada osoblja, ugostiti Fuentesa baš u trenutku kada mejnstrim republikanci preispituju svoj odnos sa Trampom nakon lošeg zaokreta koji je on dao Republikanskoj partiji na izborima na polovini mandata, bila je još jedan u nizu gafova bivšeg predsednika".

Okrivljavanje Jea

Tramp se u nedelju i dalje bavio posledicama sastanka i u tu svrhu upotrebio objavu na svojoj društvenoj mreži, Trut sošijal (Truth Social), da uperi prst u Jea jer je nenajavljeno doveo Fuentesa u njegov dom.

Izveštaji o tome šta se dešavalo na sastanku uključivali su da je Jea tražio od Trampa da razmisli o kandidovanju sa njim, u ulozi potpredsednika 2024.

"Dakle, pomažem ozbiljno problematičnom čoveku, koji je slučajno crnac, Jeu (Kanje Vestu), koji je desetkovan u svom poslu i praktično u svemu ostalom, i koji je uvek bio dobar prema meni, odobravajući njegov zahtev za sastanak u Mar-a-Lagu, sam, tako da mogu da mu dam preko potreban 'savet'", napisao je Tramp.

"Pojavljuje se sa 3 osobe, od kojih dvoje nisam poznavao, drugi je politička osoba koju nisam video godinama. Rekao sam mu da se ne kandiduje, totalno gubljenje vremena, ne može da pobedi. Lažne vesti su POLUDELE!"

Lak pristup Trampu

Verujući Trampu na reč da nije očekivao da će Je dovesti Fuentesa, analitičari i dalje vide činjenicu da je poznati poricatelj holokausta uspeo da vidi bivšeg predsednika kao pokazatelj vrste organizacije koju Tramp ima tendenciju da vodi, bilo na funkciji ili van toga.

"To odražava činjenicu da u Mar-a-Lagu, kao i u Ovalnoj kancelariji, praktično ne postoji proces skrininga da bi se utvrdilo ko ulazi da vidi 'velikog čoveka'", rekao je Glasu Amerike Vilijam A. Galston, viši saradnik u Institutu za studije upravljanja Brukings Programa. "I to je namerno, jer Donald Tramp nema poverenja u ljude koji pokušavaju da upravljaju njime ili analiziraju ljude sa kojima se sastaje ili razgovara".

Galston je rekao da bi Tramp možda bio voljan da nastavi da se druži sa Jeom iz uverenja da će mu ta veza na kraju doneti koristi.

"On ima dugu istoriju da nije napuštao ljude za koje misli da bi mu mogli biti od pomoći u nastavku", rekao je Galston.

U slučaju Jea, rekao je, to bi moglo biti u Trampovoj potrazi za većim udelom afroameričkih glasova.

"Tramp ima tu upornu fantaziju da je izuzetno popularan među crncima", rekao je Galston. "I da su crnci koje on pomaže uticajni i misaoni lideri unutar te grupe".

XS
SM
MD
LG