Linkovi

Izvori: Tramp planira da napusti Vašington na dan Bajdenove inauguracije


ARHIVA - Predsednik Donald Tramp hoda ka Ovalnoj kancelariji, 31. decembra 2020.(Foto: Reuters/Leah Millis)
ARHIVA - Predsednik Donald Tramp hoda ka Ovalnoj kancelariji, 31. decembra 2020.(Foto: Reuters/Leah Millis)

Predsednik SAD Donald Tramp sada planira da napusti Vašingon naredne srede, 20. januara, nakon što je razmatrao odlazak iz američke prestonice dan ranije, prenosi agencija Rojters pozivajući se na dva neimenovana izbora upoznata sa situacijom.

Tramp, koji je već saopštio da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika Džoa Bajdena, planira ceremonijalni oproštaj u vazduhoplovnoj bazi Endrjuz u blizini Vašingtona, gde se nalazi predsednički avion, naveli su izvori, ali i naglasili da bi taj plan mogao da se promeni. Još nije poznato da li će se Tramp obratiti u sredu.

Tramp će zatim otputovati u Palm Bič, na Floridi, gde je njegov klub Mar-a-lago, saopštili su izvori Rojtersu. Odlazeći predsednik će verovatno biti na Floridi do podneva, kada Bajden bude inaugurisan.

Nekoliko saradnika iz Bele kuće planira da radi za Trampa u Palm Biču, dok on bude pokušavao da zadrži uticaj na Republikansku stranku.

Pojedini savetnici tražili su od predsednika da se sastane sa Bajdenom u Beloj kući uoči inauguracije, ali nema nagoveštaja da je Tramp spreman za to, rekao je neimenovani zvaničnik administracije.

Tramp, jedini predsednik u američkoj istoriji koji je opozvan dva puta, planira da izda dodatna pomilovanja pre nego što ode s položaja, navode izvori i dodaju da razmatra i opciju bez presedana - da pomiluje sebe, prenosi Rojters.

Tramp pokušava da spreči da bude proglašen krivim u Senatu po optužnici na osnovu koje je opozvan u Predstavničkom domu, da je podsticao pobunu zbog uloge u prošlonedeljnim neredima u Kongresu.

Prema anketi Istraživačkog centra Pju, podrška Trampu pala je na najniži nivo od kako je preuzeo položaj predsednika - 29 odsto.

U međuvremenu, potpredsednik SAD Majk Pens razgovarao je sa novoizabranom potpredsednicom Kamalom Haris u četvrtak, naveli su neimenovani izvori, što je prvi kontakt na tom nivou između odlazeće i nove administracije.

"Nazvao je da bi joj čestitao i ponudio pomoć", naveo je izvor upoznat sa situacijom.

Pens planira da 20. januara prisustvuje ceremoniji inauguracije.

XS
SM
MD
LG