Linkovi

Švedski poslanik predložio SAD, Srbiju, Kosovo za Nobelovu nagradu za mir


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik SAD Donald Tramp i premijer Kosova Avdulah Hoti u Ovalnoj kancelariji 4. septembra 2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik SAD Donald Tramp i premijer Kosova Avdulah Hoti u Ovalnoj kancelariji 4. septembra 2020.

Poslanik u Švedskom parlamentu Magnus Jakobson objavio je na svom Tviter nalogu da je nominovao Vladu SAD i vlade Kosova i Srbije za Nobelovu nagradu za mir.

Poslanik švedske konzervativne Demohrišćanske stranke naveo je da se na taj korak odlučio zbog zajedničkog rada tri vlade na miru i ekonomskom razvoju, kroz sporazum o saradnji koji je potpisan u Beloj kući prošle nedelje.

"Trgovina i komunikacije su važne u postepenoj izgradnji mira", zaključio je 52-godišnji Jakobsen, koji je i drugi zamenik predsedavajućeg odbora za saobraćaj švedskog parlamenta.

Pre dva dana član norveškog parlamenta predložio je američkog predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, zbog posredovanja u postizanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je drugi put da je taj isti poslanik nominovao američkog lidera za to priznanje.

Mogućnost da nominuju kandidate za Nobelovu nagradu za mir imaju hiljade ljudi među kojima su poslanici u parlamentima, vladini zvaničnici, univerzitetski profesori i raniji laureati.

XS
SM
MD
LG