Linkovi

Uspesi mladih balerina i glumaca iz Gračanice


Balerine iz Gračanice posle nastupa na "Čukarica Gran priju 2021" (Foto: VOA)
Balerine iz Gračanice posle nastupa na "Čukarica Gran priju 2021" (Foto: VOA)

Mlade balerine iz Gračanice i glumci Amaterskog pozorišta “Janićije Popović” Doma kulture Gračanica proteklog vikenda učestvovali su na takmičenjima u Beogradu i Trsteniku i osvojili brojne vredne nagrade. Iz Doma kulture Gračanica poručuju da su nagrade potvrda posvećenog i predanog rada sa decom, ali i podsticaj za dalje usavršavanje.

Balerine iz Gračanice osvojile su dve medalje i Gran pri na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana “Čukarica Gran pri 2021”, koja je tokom vikenda održana u Beogradu. Škola baleta, koju je Dom kulture Gračanica osnovao 2017. godine okuplja oko 80 mladih balerina iz srpskih sredina na Kosovu, a na takmičenju je učestvovalo njih 12.

„Mnogo sam se lepo provela i srećni smo svi, ali ja uopšte nisam verovala da ćemo da osvojimo prvo mesto zato što su tamo bili jako dobri takmičari. Tako da mi je mnogo drago što smo osvojili prvo mesto”, kazala je Neda Aritonović.

Uspesi mladih balerina i glumaca iz Gračanice
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

„Ova nagrada znači nama, ali i celoj opštini Gračanica i to je naša motivacija da nastavimo dalje i da nižemo uspehe”, rekla je Jovana Đorđević.

„Nismo očekivale ovoliki uspeh, ali smo se jako trudile i to se isplatilo”, kazala je Katarina Andrejević.

Koordinatorka Škole baleta u Gračanici Snežana Petrović Bursać kaže da je za ovdašnju školu i mlade balerine ovo najveći uspeh do sada.

„Ako uzmemo u obzir to da neki veći gradovi u Srbiji nemaju baletske škole, a Gračanica ima baletsku školu onda je to zaista veliki uspeh i za Dom kulture i za decu, a i za Gračanicu. Presrećna sam pronestveno zbog dece, jer mislim da su naša deca to zaslužila juče su se pokazale u najboljem svetlu, bile su divne“, kazala je Snežana Petrović Bursać.

Mladim balerinama priređen je i svečani doček u zgradi opštine Gračanica. Gradonačelnik Srđan Popović, koji je pomogao odlazak ballerina na nastup, obećao je dalju podršku Baletskoj školi u Gračanici.

„Stvarno smo presrećni, jer su nam naše mlade balerine donele dve zlatne medalje i Gran pri pehar. Ovo je stavrno veliki dan za opštinu Gračanica i mogu ponosno da kažem da se juče i danas pričalo samo o njima“, kazao je Popović.

Predstava Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture u Gračanici
Predstava Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture u Gračanici

I amatersko pozorište „Janićije Popović“ Doma kulture u Gračanici osvojilo je četiri nagrade na četvrtom Međunarodnom festivalu dečijeg dramskog stvaralaštva „Moravski cvetić“ u Trsteniku. Mladi glumci amateri osvojili su nagrade u kategorijama: najbolja predstava, najbolja epizodna uloga, najbolji rekvizit i najbolji glumački par.

„Mislim da je ova nagrada potvrda da godinama unazad radimo ozbiljan posao sa decom Gračanice i svakako da rezultat nije izostao i ne izostaje i da je ova nagrada samo potvrda odličnog rada Doma kulture Gračanica sa decom Gračanice i okoline sa sekcijom Amaterskog pozorišta “Janićija Popovoć”, kazao je Aleksandar Gudžić, urednik programa Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ iz Gračanice.

Dom kulture Gračanica je nosilac kulturnih dešavanja u srpskim sredinama na Kosovu, podžava mlade lokalne stvaraoce i dovodi najpoznatije umetnike koji ovde nastupaju i ostavljaju svoja dela. Samo u poslednje dve godine u Gračanici i drugim mestima održano je oko 350 različitih događaja u produkciji Doma kulture.

XS
SM
MD
LG