Linkovi

Dečji pozorišni festival "Mali Joakim" u Gračanici


"Mali Joakim" u Gračanici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

"Mali Joakim" u Gračanici

Posle više odlaganja zbog pandemije koronavirusa u Gračanici je počeo 13. po redu Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.

Festival je otvoren predstavom „Sirano“, Narodnog pozorišta Priština koju je režirao Nenad Todorović. Da je najmlađa publika uživala, dokaz je gromoglasan aplauz nakon predstave, kojim je nagradila izvedbu i glumce.

Najviše mi se svideo lik princeze i uživala sam, baš je bilo lepo i smešno, ali ne znam bilo je ipak malo čudno“, izjavila je za Glas Amerike Nađa Dimitrijević iz Goraždevca, dok nam je njena sestra Nada rekla da je prvi put gledala pozorišnu predstavu u velikoj sali.

Najviše mi se svideo lik princeze i uživala sam, baš je bilo lepo i smešno: Nađa Dimitrijević
Najviše mi se svideo lik princeze i uživala sam, baš je bilo lepo i smešno: Nađa Dimitrijević

U sali Doma kulutre Gračanica u narednim danima najmlađa publika će moći da pogleda još šest naboljih predstava teatara koji su članovi Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ po izboru ovogodišnjeg selektora festivala Spasoja Ž. Milovanovića.

Pre 13 godina tada 13, a danas 16 pozorišta je donelo odluku da napravi festival pozorišta za decu i mlade koji je nedostajao svima nama. Nedostajao je pozorištima, gradovima u kojima ta pozorišta žive i rade i deci. Mislili smo i sada smo duboko uvereni, da jedan takav festival na najbolji mogući način može da predstavi pozorišnu umetnost i da deca još više zavole pozorište ukoliko je to moguće“, rekao je Milovanović - koji je selektor festivala.

Jedan takav festival na najbolji mogući način može da predstavi pozorišnu umetnost: Spasoje Ž. Milovanović
Jedan takav festival na najbolji mogući način može da predstavi pozorišnu umetnost: Spasoje Ž. Milovanović

Direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić kaže da je za ovo pozorište privilegija što su domaćini jednog ovako značajnog kulturnog događaja.

Mislim da veći gradovi i veće sredine retko kada imaju ovako veliku privilegiju i nadam se da ćete svi zajedno uživati“, kazao je Radonjić.

Otvaranju festivala prisustvovao je i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, koji je kazao da je ovo veliki događaj za opštinu.

Mi smo zahvaljujući festival “Mali Joakim” kulturni centar regiona. U vremenima potpune izolacije i pandemije u Gračanicu je stigao Festival koji podržava našu decu i podržava njihov razvoj i njihovu budućnost”, rekao je Popović.

Festival će biti završen u nedelju 16. maja kada će biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu. Održavanje dečijeg pozorišnog festivala „Mali Joakim“ u Gračanici podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo, Skupština grada Prištine sa izmeštenim sedištem u Gračanici, Opština Gračanica i Turistička organizacija Gračanice.

XS
SM
MD
LG