Linkovi

Drugu godinu bez takmičenja za najjače uskršnje jaje u Gračanici


Manifestacija "Najjače vaskršnje jaje" u Gračanici ranijih godina (Foto: VOA/Turistička organizacija Gračanice)
Manifestacija "Najjače vaskršnje jaje" u Gračanici ranijih godina (Foto: VOA/Turistička organizacija Gračanice)

Manifestacija „Najjače vaskršnje jaje“ koja se ranijih godina drugog dana Uskrsa održavala u Gračanici i ove godine nije održana zbog pandemije koronavirusa.

Inicijator i glavni organizator manifestacije „Najjače vaskršnje jaje“, koja je prvi put održana 2016. godine Ljubomir Maksimović za Glas Amerike kaže da i ove godine zbog pandemije koronavirusa, nije dobio odobrenje nadležnih institucija, za održavanje ove manifestacije.

„Čim nemam saglasnost neću da nešto organizujem. Ove dve godine malo ćemo se oprostiti (od manifestacije prim. nov), s nadom da ćemo pobediti ovu bolest, ovu zarazu i da krenemo dalje. Razočaran sam, ali viša sila je onemogućila da to uradimo ove i prošle godine“, kazao je Maksimović.

Drugu godinu bez takmičenja za najjače uskršnje jaje u Gračanici
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Manifestacija “Najjače vaskršnje jaje” u Gračanici na uskršnji ponedeljak, prema rečima Maksimovića, organizuje se po uzoru na svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima, koje se organizuje u selu Mokrin u Vojvodini.

„Naišao sam na oduševljenje samog naroda, posećenost je bila velika za program, ali najznačajnije je to tucanje jajima. Takmičar nije smeo da dođe sa nekim drugim, osim kokošijim jajetom“, navodi Ljubomir Maksimović.

Pored takmičenja u tucanju uskršnjim jajima, u okviru manifestacije "Najjače vaskršnje jaje", proteklih godina organizovan je i bogat kulturno-umetnički program.

“Cilj manifestacije je očuvanje naše tradicije, kulture, izvornog i narodnog stvaralaštva. Pored takmičenja u tucanju vaskršnjih jaja manifestacija je i prilika da se okupe kulturno umetnička društva sa teritorije opštine Gračanica. Manifestacija okuplja i decu i mlade koji se takmiče, na temu Vaskrsa slikaju i na kraju nagrađujemo. Tako da je to jedna šarenolika manifestacija koja okuplja veliki broj dece i mladih i ljudi i prilika da ispred Doma kulture nakon Vaskrsa organizujemo jedan splet kulturno umetničkih društava”, kaže za Glas Amerike član organizacionog odbora manifestacije “Najjače vaskršnje jaje” istoričar Aleksandar Gudžić.

ARHIVA - Dvojica dečaka na manifestaciji "Najjače vaskršnje jaje" u Gračanici (Foto: VOA/Turistička organizacija Gračanice)
ARHIVA - Dvojica dečaka na manifestaciji "Najjače vaskršnje jaje" u Gračanici (Foto: VOA/Turistička organizacija Gračanice)

Turistička organizacija Gračanica pripremila je za svoje posetioce na društvenim mrežama video kolaž arhivskih snimaka iz prethodnih godina.

„Ono što je Turistička organizacija Gračanice uradila za ovu godinu, jeste da naše pratioce na društvenim i socijalnim mrežama na dan obeležavanja manifestacije upoznamo jednim video kolažom sa arhivskim snimcima iz prethodnih godina i podsetimo na našu tradicionalnu manifestaciju 'Najjače vaskršnje jaje'“, rekla je za Glas Amerike direktorka Turističke organizacije Gračanice Sandra Đokić.

Manifestaciju “Najjače vaskršnje jaje”, od 2016. godine podržavaju opština Gračanica, Privremeni organ opštine Priština sa sedištem u Gračanici, Dom kulture Gračanica i Eparhija raško-prizrenska.

XS
SM
MD
LG