Linkovi

Opštinama na Kosovu dodeljeno 4,35 miliona evra za upravljanje i usluge građanstvu


Novčani podsticaji kosovskim opštinama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Novčani podsticaji kosovskim opštinama

Za najbolji učinak koji se odnosi na demokratsko upravljanje i pružanje usluga građanima, finansijski je nagrađena 21 od 38 opština na Kosovu. Ukupan iznos grantova je 4,35 miliona evra. Tim sredstvima biće finansirano 65 kapitalnih projekata.

Najveći grant u iznosu od oko 520.000 evra dobila je Opština Glogovac, koja je ostvarila najbolji učinak u demokratskom upravljanju i pružanju usluga građanima.

Gradonačelnik Glogovca Ramiz Ladrovci za Glas Amerike kaže da će sredstva od ovog granta biti uložena u brojne infrastrukturne projekte.

Učinak granta koji smo dobili je dobra stimulacija za predsednike opština i sve građane, jer ovaj grant koji daju Ministarstvo lokalne samouprave i donatori čini predsednike opština odgovornim za svoje opštine i građane“, kazao je Ladrovci.

Druga opština sa najboljim učinkom, koji se odnosi na demokratsko upravljanje i pružanje usluga građanima je Orahovac, koja je dobila 406 hiljada evra, a treće mesto dele opštine Lipljan i Obilić , ali su ove lokalne samouprave dobile različite iznose. Lipljan 320.000 evra, a Obilić 374.000.

Ceremoniji dodele grantova prisustvovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Nagradu za prvo mesto dodelio je premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je rekao da je merenje učinka opština veoma važno, jer povećava transparentnost, olakšava napore za postizanje pravnih standarda i promoviše konkurenciju.

U svim demokratskim zemljama, opština je najvažnija institucija za adresiranje zahteva građana sa zadatkom da tačno zastupa potrebe i stavove lokaliteta. Lokalna uprava predstavlja dodatnu vrednost civilizacije u bilo kom modernom političkom sistemu, za koji se često kaže da nema demokratije bez lokalne samouprave“, rekao je Kurti.

Osim Glogovca, Orahovca, Lipljana i Obilića, grantove za najbolji učinak dobilo je još 17 opština, među kojima i pet sa srpskom većinom - Klokot, Severna Mitrovica, Leposavić, Štrpce, Ranilug i Novo Brdo.

To je za nas veliki podsticaj da i dalje nastavimo u ovom pravcu i da naredne godine budemo nagrađeni još većim grantom nego što je to ove godine. Ove godine je opština Novo Brdo dobila preko 27 000 evra koje ćemo investirati u infrastrukturne projekte“, kazao je šef kabineta gradonačelnika Novog Brda Siniša Marković.

Dodelu grantova finansijski su, osim Ministarstva administracije lokalne samouprave Kosova, podržale i ambasade Švajcarske, Švedske i Norveške.

XS
SM
MD
LG