Linkovi

Srpski novinari na Kosovu traže rešavanje slučajeva ubijenih i nestalih kolega


Skup novinara redakcija na srpskom jeziku i članova Društva novinara Kosova i Metohije u Gračanici, povodom Svetskog dana slobode medija (Foto: VOA)
Skup novinara redakcija na srpskom jeziku i članova Društva novinara Kosova i Metohije u Gračanici, povodom Svetskog dana slobode medija (Foto: VOA)

Srpski novinari i medijski radnici sa Kosova zatražili su na Svetski dan slobode medija procesuiranje slučajeva ubijenih i kidnapovanih novinara. Okupljeni u Gračanici ukazali su i na druge brojne problem srpskih medija.

“Vratite nam naše kolege”, poruka je sa skupa članova Udruženja novinara Srbije i srpskih medijskih radnika, povodom Svetskog dana slobode medija, koji je održan u Gračanici. Novinari su podsetili i na brojne nerasvetljene napade u proteklih godinu dana, a jedan od njih je prošlogodišnji fizički napad na direktora RTV "Puls" Nenada Milenkovića u Severnoj Mitrovici.

„Ni dan danas mi ne znamo ko stoji iza tog napada. Takozvana policija, kada bi u pravom smislu bila policija, imala bi neke informacije, jer je činjenica da su ti ljudi izašli iz Opštine (Opštine koja u Mitrovici funkcioniše u srpskom sistemu, prim. nov) maskirani i napali Nenada Milenkovića“, naveo je Jovan Simić, novinar RTV "Puls".

Na skupu je ukazano i na druge probleme sa kojima se srpski mediji i novinari suočavaju.

„Ono što svi vi znate, ono što nas ovde muči i ono zbog čega nam se u neku ruku ne dozvoljava da profesionalno i na vreme odradimo svoj posao, to je nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika“, rekla je novinarka portala "Gračanica onlajn" Anđelka Ćup.

Novinar Radio Goraždevca Darko Dimitrijević se nadovezao:

„Naši mediji funkcionišu u jako teškim uslovima sa nestabilnim i nepredvidim finansijskim konstrukcijama, tako da sasvim sigurno uspešno i korektno obavljamo svoje zadatke i u takvim uslovima, ali svakako treba podići glas da se to promeni“.

Pročitan je i proglas Udruženja novinara Srbije povodom Svetskog dana slobode medija, u kojem je između ostalog zatraženo da Specijalno tužilaštvo sa sedištem u Hagu istraži i procesuira ubistva i otmice počinjene nad 17 novinara na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

Begoli: Više napada na novinare

Predsednica Udruženja novinara Kosova Gentijana Begoli navela je u poruci povodom Dana slobode medija da je u poslednje tri godine zabeležen porast slučajeva napada na novinare. Ona je dodala da je od početka 2021. godine do sada, Udruženje novinara Kosova reagovalo šest puta i to na fizičke napade, linč i seksistički jezik, ali i zbog pretnji i ometanja novinara u radu. Begoli je istakla da postoji sporazum sa pravosudnim institucijama da se slučajevi napada na novinare tretiraju kao prioritetni, ali se to do sada nije dogodilo. „Sve naše kolege koje su napadnute zabrinute su zbog rasta broja slučajeva, to ih zapravo obeshrabruje“, navela je Begoli.

XS
SM
MD
LG