Linkovi

Završena 7. Škola filmske magije u Gračanici


Plakat za ovogodišnju Školu filmske magije (Foto: VOA)
Plakat za ovogodišnju Školu filmske magije (Foto: VOA)

Prikazivanjem kratkog filma “Kvaka” i uručivanjem sertifikata polaznicima, završena je 7. "Škola filmske magije“ u Gračanici, koju su organizovali Dom kulture Gračanica i Gargantua films iz Beograda. Pedesetak mladih bilo je u prilici da za sedam dana rada, zahvaljujući stručnim predavačima, saznaju kako je biti glumac, montažer, snimatelj, producent i reditelj.

Kao i prehodnih godina opšti cilj “Škole filmske magije 7”, bio je integracija mladih u kulturne tokove pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji. Ove godine školu je pohađalo pedesetak mladih, a najviše zaiteresovanih bilo je za glumu.

„Naučili smo mnogo stvari, na primer šta je gluma, kako treba da se odnosimo na sceni. Najviše mi se svidelo to što nam je nastavnik bio previse dobar, obožavamo ga i bio je savršen”, rekla je Ana Vujović iz Gračanice.

Završena još jedna Škola filmske magije u Gračanici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

„Ja sam svih ovih godina išao na glumu i probao sam ove godine režiju i mislim da sam se nekako pronašao na režiji. I razlika je to što smo ove godine nekako imali veću saradnju između sektora zapravo, između režije i montaže, kamere, glume. Svi smo nekako tu bili zajedno u prostorijama. Nekako smo taj film bolje plasirali, tu tematiku filma“, rekao je Dimitrije Rakočević iz Gračanice.

„Bilo je mnogo zanimljivo, posebno mi se dopao naš nastavnik Mihailo naučio nas je mnogo toga, naučio nas je kako da se izborimo sa tremom. Prvi put mi je i planiram da nastavim dalje da se bavim glumom“, kazala je Janja Vujović iz Gračanice.

Polaznici Škole filmske magije imali su priliku i da teorijsko znanje primene u praksi. Naučeno su pretočili u sedmominutni film “Kvaka” koji je prikazan na ceremonji dodele sertifikata.

Kadar iz kratkometražnog filma "Kvaka" polaznika Škole filmske magije, koja je od 22. do 27. avgusta 2021. održana u Domu kulture Gračanica (Foto: VOA)
Kadar iz kratkometražnog filma "Kvaka" polaznika Škole filmske magije, koja je od 22. do 27. avgusta 2021. održana u Domu kulture Gračanica (Foto: VOA)

„Nisam očekivao iskreno film ovakvog kvaliteta i ovoliko truda, a radili su do kasno kao što se zaista radi na filmu. Radilo se do 11, 12 uveče. Zvuk smo montirali do ujutru, jer jednostavno mi smo morali da izdržimo taj njihov tempo koji su nam zapravo oni zadali da ih ispoštujemo da radimo sa njima i evo videli ste ovaj proizovd koji smo dobili na kraju“, rekao je mentor produkcije Jordančo Petkovski.

Mentori i predavači navode da su se trudili da svoja iskustva, znanja i veštine prenesu novim generacijama na brz, moderan i elokventan način. Kažu da su zadovoljni interesovanjem i uspehom polaznika, ne krijući da su deca prevazišla njihova očekivanja.

„Mogu da kažem da sam presrećan, prezadovoljan, očekivao sam dosta, ali ovoliko iskrneo nisam očekivao. Deca su toliko kreativna ja sam mislio da ih mi maltretiramo u jednom periodu zato što smo imali dva dana teorije gde su oni bukalno naučili ono što se uči na fakultetima i u srednjim školama za recimo godinu, četiri godine“, dodao je Petkovski, a nadovezao se mentor filmske kamere Mihajlo Savić:

„Ja sam fasciniran talentom i entuzijazmom koji su deca iz Gračanice pokazala na kursu, imao sam četiri divne devojke od 13 do 17 godina koje su savladale stvarno veoma teške predmete i pokazale su ovim filmom da su potpuno formirani kao autori i da mogu sami da nastave da se bave filmom“.

Školu filmske magije proteklih sedam godina pohađalo je oko 300 mladih, uglavnom srednjoškolaca. Organizatori su Dom kulture Gračanica i produkcijska kuća "Gargantua films" iz Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG