Linkovi

Dan mladih na Kosovu: Zajedno protiv Kovida i problema zbog kojih odlaze


Obeležavanje Dana mladih na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Obeležavanje Dana mladih

Na Kosovu je obeležen Međunarodni dan mladih U Prištini je pokrenuta kampanja “Zajedno protiv Kovida 19”, dok je u Gračanici ukazano na brojne probleme zbog kojih mladi odlaze sa Kosova.

Cilj kampanje “Zajedno protiv Kovida 19” je podizanje svesti mladih o poštovanju mera za suzbijanje koronavirusa, kao i da se što više njih uključi u borbu protiv Kovida 19. Kampanju su povodom međunarodnog dana mladih pokrenuli Ministarstvo kulture omladine i sporta u saradnji sa “Volonterskom grupom Kovid 19”.

„Smatram da je ovo jedan lep gest i da je važno da posebno centralni autoriteti čuju glas mladih. Nije česta prilika da razgovaramo sa ministarkom i nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih prilika da ćemo bar par puta godišnje moći da razgovaramo o problemima mladih”, rekao je za Glas Amerike Petar Đorđević iz nevladine organizacije “Mlada aktivna Gračanica”.

Đorđević je jedan od predstavnika civilnog sektora svih kosovskih zajednica koji su se sastali sa Vljorom Dumoši, ministarkom kulture, omladine i sporta, i sa njim razgovarali o problemima mladih - posebno u vreme pandemije koronavirusa.

Ministarka Dumoši i ministar zdravlja Armend Zemaj su sa omladinskim aktivistima prošetali glavnom prištinskom ulicom i građanima delili maske.

Podrška brojnim projektima koji se odnose na položaj mladih, ukazuje Vljora Dumoši, nije izostala ni ove godine.

„Mi smo podržali projekte mladih kao ministarstvo, iako smo u pandemiji. Vrednost projekata je 820 hiljada evra. Takođe smo započeli sa promenama pravnog aspekta, gde će volonterski rad mladih biti prepoznat kao iskustvo koje je veoma važno za mlade”, rekla je ministarka kulture, omladine i sporta.

Nadležni ukazuju da isto važi i za desetak srpskih nevladinih organizacija.

„Imali smo tri poziva za projekte i podržali smo nešto više od deset srpskih organizacija iz Gračanice, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića, Klokota Parteša i svakodnevno sarađujemo sa svim organizacijama”, rekao je za Glas Amerike direktor departmana za omladinu i sport, Dževat Bajrami.

Međunarodni dan mladih simbolično je obeležen i u Gračanici. Članovi Centra manjinske zajednice i Omladinskog saveta Gračanica ukazali su na težak položaj mladih u ovoj opštini.

„Zbog pandemije Kovid 19 položaj mladih se pogoršao jer su mnogi poslodavci bili prinuđeni da otpuste veliki broj mladih. Imamo preko 2000 nezaposlenih lica“, rekla je Jelena Bulatović iz nevladine organizacije "Centar manjinske zajednice".

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović uručio je predstavnicima Centra manjinske zajednice i Omladinskog saveta Gračanica zahvalnice za njihov rad i doprinos boljem položaju mladih, rekavši da će opština Gračanica nastaviti da podržava mlade ljude u njihovim aktivnostima. Popović je najavio da će uskoro biti otvorene prostorije Omladinskog centra u Gračanici čiju je izgradnju finanisarala Opština Gračanica i Međunarodna organizacija za migracije.

XS
SM
MD
LG