Linkovi

Brazil: Preminuo volonter ispitivanja vakcine protiv Kovida - istraživanje se nastavlja


Saopšteno je i da će se, uprkos smrti volontera, kliničko ispitivanje vakcine protiv koronavirusa nastaviti (REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo)
Saopšteno je i da će se, uprkos smrti volontera, kliničko ispitivanje vakcine protiv koronavirusa nastaviti (REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo)

Zdravstvene vlasti Brazila saopštile su da je preminuo volonter, učesnik kliničkih ispitivanja vakcine protiv Kovida 19, koju razvijaju farmaceutska kompanija Astra Zeneka i Univerzitet u Oksfordu.

Saopšteno je i da će se, uprkos smrti volontera, kliničko ispitivanje vakcine protiv koronavirusa nastaviti.

U saopštenju je navedeno da su im predati podaci iz istrage u vezi sa tim slučajem. Međutim, u objavi brazilskih zdravstvenih vlasti ne navode se detalji o smrti volontera – što je obrazloženo poverljivošću informacija osoba uključenih u klinička istraživanja.

Univerzitet u Oksfordu potvrdio je da planira nastavak ispitivanja vakcine.

"Posle pažljivih provera slučaja koji se dogodio u Brazilu nema zabrinutosti za bezbednost kliničkih istraživanja. Dodatna nezavisna provera brazilskih vlasti preporučila je da se ispitivanja nastave", saopštio je predstavnik za medije Univerziteta u Oksfordu.

Neimenovani izvor rekao je agenciji Rojters da bi ispitivanje bilo suspendovano da je dobrovoljac koji je preminuo primio vakcinu protiv Kovida 19 - sugerišući da je ta osoba bila član kontrolne grupe kojoj je data vakcina protiv meningitisa.

Brazilski Si-En-En izvestio je da je volonter bio dvadeset osmogodišnji muškarac iz Rio de Žanerira koji je preminuo usled komplikacija Kovida 19.

Pozivajući se na neimenovane izvore, brazilski list "O Globo" objavio je da je volonter dobio placebo, a ne probnu vakcinu.

Savezni univerzitet Sao Paola, koji pomaže sprovođenje treće faze testiranja vakcine u Brazilu, u odvojenom saopštenju, objavio je da je preminula osoba bila brazilske nacionalnosti. Prebivalište osobe nije saopšteno.

Brazilske vlasti iskazale su nameru da kupe britansku vakcinu i nastave da je proizvode u sopstvenom biomedicinskom istraživačkom centru u Rio de Žaneiru.

Konkurentsku vakcinu kineske kompanije Sinovek ispituje institut Butantan iz Sao Paola.

Prema podacima vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins u Brazilu je od posledica koronavirusa preminulo nešto manje od 155.000 ljudi. Prema istom izvoru – ukupan broj obolelih građana premašio je pet miliona i dvesta hiljada.

XS
SM
MD
LG