Linkovi

Nagli skok - 512 novozaraženih u Srbiji, jedna osoba preminula


Laboratorija "Vatreno oko"
Laboratorija "Vatreno oko"

U Srbij je u protekla 24 sata registrovano čak 512 novozaraženih koronavirusom, što je višestruko veći broj registrovanih od onog u prethodnom periodu. Prema zvaničnim podacima, umrla je još jedna osoba, pa je broj smrtnih slučajeva od početka pandemije 781.

Broj hospitalizovanih narastao je na 490, kao i broj pacijenata na respiratorima kojih je sada 27.

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti Ljiljana Timotijević rekla je za RTS da je u toj ustanovi skoro utrostručen broj pacijenata koji se pregledaju - da ih je sada oko 60, da pre deset dana ih je bilo 25.

Ona je navela da se na pregled javljaju pacijenti između 30 i 50 godina, odnosno radno sposobno stanovništvo.

U Sloveniji rekordan broj novozaraženih

U Sloveniji su u poslednja 24 sata zvanično potvrđena čak 1503 slučaja zaraze koronavirusom, a od posledica kovida 19 još je osam osoba umrlo, prenosi Fonet podatke slovenačke vlade.

Broj zaraženih u Sloveniji je sada 423 na 100 hiljada stanovnika, a broj hospitalizovanih je 333. Ukupno je umrlo 200 ljudi.

Predsednik vlade Janez Janša je na Tvireru upozorio one koji su kršili odluku o policijskom času upozorio da "izrugivanjem" donesenih mera ugrožavaju javno zdravlje i živote, te pozvao na razboritost u vreme pretećeg drugog talasa epidemije.

I u Hrvatskoj raste broj obolelih. Prema podacima tamošnjeg Nacionalnog štaba civilne zaštite, u protekla 24 sata zabeležena su još 1424 nova slučaja, dok su u bolnici 622 pacijenta.

Ukupno su preminule 393 osobe.

Kon: Maska štiti 99 odsto ako je svi nose

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon napisao je na svom Fejsbuk profilu da je zaštita od koronavirusa 99 odsto ako svi nose maske i drže fizičku distancu, ali i upozorio da je zaštita svega 30 odsto za onoga ko nosi masku, ako je ostali ne nose.

"Menjanje stavova o maskama posledica su najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti suzbijanja pandemije tamo gde se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gde se ne koriste. Stav SZO na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99%. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30% ako ostali ne nose", napisao je Kon.

XS
SM
MD
LG