Linkovi

Zaražene još 122 osobe, nadležni negiraju da će biti zabrane kretanja


Coronavirus Serbia
Coronavirus Serbia

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 122 obolelih od koronavirusa, a umrle su još dve osobe, pa je ukupan broj preminulih od početka epidemije 778, pokazuju zvanični podaci.

Broj hospitalizovanih porastao je u odnosu na nedelju i sada je 408, dok su na respiratorima 24 pacijenta.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio je da se u narednim mesecima zbog hladnog i vlažnog vremena očekuje povećanje broja obolelih od koronavirusa, ali da nema razloga za uvođenje vanrednog stanja i policijskog časa.

On je za N1 rekao da je najveći broj obolelih među mlađom populacijom koja ide na žurke i proslave, i da ti ljudi mogu preneti virus stariijma što može da zakomplikuje situaciju.

Tiodorović kaže da najveći skok u broju obolelih ima Beograd.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da u glavnom gradu nije predviđena zabrana kretanja ili uvođenje karantina.

"Odgovorno vam kažem da se u ovom trenutku ne planiraju nikakve nove mere, kao što je uvođenje karantina ili policijskog časa u Beogradu. Dovoljno je da se poštuju postojeće mere, da se nose maske u zatvorenom prostoru, da se drži socijalna distanca i da nema javnih okupljanja, da se ne održavaju žurke i proslave ne samo posle 23 sata već i ranije", rekao je Vesić za TV Hepi.

I mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić potvrdila je u nedelju uveče da se "trenutno ne planira nikakva zabrana kretanja" i da je uverena da će to biti izbegnuto, ali je apelovala na građane da nose maske i poštuju mere.

"Niste bezbedni ni u Knez Mihailovoj"

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon ocenio je za RTS da nije nemoguće "naglo pogoršanje epidemiološke situacije", ali da se nada da neće biti potrebno zatvarati Beograd.

"Potencijal za prenošenje virusa u Evropi je trostruko veći nego što je bio, ali to ne možemo da ignorišemo. Mi imamo mnogo bolju situaciju nego kod ostalih, ali se, s druge strane, pogoršava, pogotovo u Beogradu".

Apelovao je na građane da poštuju mere i da nose maske i na otvorenom prostoru, poput šetališta u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu gde ima mnogo ljudi.

Takođe je istakao da moraju da se sprovode i oštrije kontrole poštovanja mera.

U Srbiji je u nedelju registrovano još 214 obolelih od koronavirusa, a od početka pandemije je umrlo ukupno 776 ljudi, pokazuju zvanični podaci. Epidemiolozi su upozorili da je najveći broj obolelih registrovan u Beogradu, i da najveći udeo čini mlađa populacija.

Nošenje maske za sada je obavezno u zatvorenim prostorijama i preporučeno na otvorenom gde nije moguće održati fizičku distancu

Svi objekti, sem apoteka i pumpi, mogu da rade do 23h.

Zabranjena su masovna okupljanja više od 30 ljudi, a lokalnim samoupravama je republički Krizni štab zabranio da izdaju specijalne dozvole za održavanje takvih okupljanja.


XS
SM
MD
LG