Linkovi

Crna Gora: Četiri smrtna slučaja, 145 novooboljelih, 33 pacijenta u teškom stanju


Testiranje na Kovid 19 - ilustrativna fotografija (AP Photo/Michael Conroy)
Testiranje na Kovid 19 - ilustrativna fotografija (AP Photo/Michael Conroy)

Četiri osobe pozitivne na Kovid 19 preminule su u posljednja 24 sata u Crnoj Gori, dok su laboratorije u zemlji istovremeno registrovale još 145 slučajeva infekcije, saopštio je novinarima direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša.

“Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana za Kovidom 19 infekcijom”, saopštio je Institut za javno zdravlje, navodeći da su preminuli pacijenti iz Pljevalja, Žabljaka, Podgorice i Bara, rođenih 1963, 1979. i dvoje 1957. godine.

Prema zvaničnim podacima te institucije, od početka epidemije koronavirusa u Crnoj Gori preminulo je 240 Kovid pozitivnih osoba.

IJZ navodi da je u posljednja 24 časa prijavljen oporavak kod 294 pacijenta, pa je trenutno u zemlji 4.232 aktivna slučaja infekcije.

“Možemo da kažemo da kontrolišemo epidemiju, iako je izuzetno visoka, i da naš zdravstveni sistem odgovara onom izazovu koji smo pretpostavili da će biti”, rekao je Mugoša na konferenciji za medije u Podgorici.

Mugoša je rekao da je nivo trasmisije visok a situacija ozbiljna i pozvao građane na poštovanje propisanih mjera, navodeći da je broj oporavljenih veći od prikazanog zbog prezauzetosti epidemiologa obavještavanjem o pozitivnim slučajevima i njihovim kontaktima.

“Nadam se da ćemo tokom naredne nedjelje uskladiti i taj podatak sa realnim vremenom”, rekao je Mugoša.

Šef medicinskog kriznog štaba, Nermin Abdić, saopštio je da se u crnogorskim bolnicama ukupno liječi 314 Kovid pacijenata, među kojima je 34 sa teškom kliničkom slikom, uključujući i sedam pacijenata na respiratoru.

Kako sprečiti širenje virusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Od sredine marta, kad su registrovani prvi slučajevi infekcije, u Crnoj Gori je do sada registrovano ukupno 15.760 slučajeva koronavirusa.

XS
SM
MD
LG