Linkovi

Kovid 19 u Srbiji: Preminulo 19 ljudi, novozaraženih ponovo tri i po hiljade


Arhiva, ilustracija - Zdravstveni radnik priprema dozu vakcine protiv koronavirusa.

U Srbiji je u protekla 24 sata, do subote u 15 sati, od posledica zaražavanja Kovidom 19 umrlo 19 osoba, a od 15.127 testiranih uzoraka detektovano je 3.497 novozaraženih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na zvaničnom sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 1.451 pacijent, od kojih su 93 na respiratoru.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je u subotu da je aktuelna epidemijska situacija u Srbiji teška i da ima tendenciju pogoršavanja, o čemu govore brojevi u kovid ambulantama i kovid bolnicama.

"Situacija se dramatično promenila i u ambulantama i u bolnicama u odnosu na jul - u proseku smo imali oko 60 pregleda u prijemnim ambulantama na Infektivnoj klinici a sada oko 190. Primano je osam do 10 pacijenata u toku dana, a sada svakog trećeg", rekao je Ašanin za RTS.

Što se tiče Infektivne klinike, Ašanin je rekao da su kapaciteti popunjeni 95 odsto, a u Batajnici dve trećine - 594 hospitalizovana pacijenta, 79 u jedinici intenzivnog lečenja, 54 na respiratorima, a u toku prethodnog dana bilo je 60 prijema.

Ašanin kaže da ovaj talas ima posebne karakteristike, da se uglavnom radi o pacijentima koji su nevakcinisani, a klinička slika je mnogo teža nego u prethodnom talasu, navodeći da pacijenti ispod 50 godina koji nisu vakcinisani, uglavnom se sami leče ili su u privatnim ordinacijama i pojavljuju se između petog i desetog dana u pogoršanju bolesti i oni su veliki problem.

Brzi prelazak na onlajn ili kombinovanu nastavu - očekivan

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je očekivao da će se u nekim školama situacija pogoršati već na samom početku nove školske godine.

"Zašto je to tako – zato što smo imali već dosta narušenu epidemiološku situaciju koja je ocenjena kao nesigurna, a ja ću reći otovreno – ona nije nesigurna, ona je očigledno nepovoljna, jer se broj novopozitivnih svakog dana uvećava, pune nam se bolnice i onaj procenat koji smo hteli da postignemo sa 65 posto obuhvata vakcinacije nije uspeo, i tu je negde na 53 posto što je nedovoljno da bi se moglo smatrati da je sve stvarno pod kontrolom", rekao je Tiodorović za N1.

Đaci nose maske u razredu prvog dana škole, u osnovnoj školi u selu Belegiš, 25 kilometara udaljenom od Beograda, Srbija, 1. septembra 2021.
Đaci nose maske u razredu prvog dana škole, u osnovnoj školi u selu Belegiš, 25 kilometara udaljenom od Beograda, Srbija, 1. septembra 2021.

Ta kuća podseća da je tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, koji je formirao Krizni štab, u subotu odlučio da se nastava u osnovnim i srednjim školama u Kragujevcu i Velikom Gradištu od 6. septembra realizuje kroz kombinovani model, odnosno đaci će ići na nastavu u škole, a pratiće je i na daljinu.

Nastava se od početka školske godine odvija onlajn u srednjoj školi u Tutinu, dok se u 15 opština i gradova već odvija po kombinovanom modelu. Mesta gde je kombinovani model su Novi Pazar, Preševo, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija i Bojnik.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG