Linkovi

Kovid u Srbiji: Preminulo 19, novozaraženih 1.722, na intenzivnoj nezi leže nevakcinisani


Arhiva - Zdravstvena radnica priprema dozu vakcine protiv Kovida 19.
Arhiva - Zdravstvena radnica priprema dozu vakcine protiv Kovida 19.

U protekla 24 sata, do nedelje u 15 sati, u Srbiji je prema zvaničnim podacima sa sajta covid19.rs od posledica zaraze Kovidom 19 preminulo devetoro ljudi, registrovana su od testirana 9.503 uzorka registrovana 1.722 nova slučaja.

Na bolničkom lečenju je 1.119 osoba, dok su na respiratorima 83 pacijenta.

Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba izjavio je da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna i da je poslednji čas da se zaoštri kontrola mera protiv korone.

"Ne moramo još uvek da uvodimo mere u smislu zatvaranja određenih objekata, skraćivanja radnog vremena, mislim da smo daleko od toga", rekao je Tiodorović za Blic, prenosi Beta, i dodao da se zalaže za selektivan pristup kad je u pitanju rad objekata.

Dodao je da je kod škola taj selektivan pristup u radu postignut, i primenjuju se tri modela koja zavise od epidemiloške situacije, a zauzeo se i da to isto bude za rad u ugostiteljstvu, turizmu, invent industriji i ostalim oblastima.

"Najviše hospitalizovanih ima između 30 i 60 godina"

Na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života, a u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani, rekla je za RTS direktorka Kliničkog centra Vojvodine profesorka Edita Stokić.

Tokom poslednjih nedelja i dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, veći je i broj onih koji se hospitalizuje, a ima slučajeva i da su čitave porodice na lečenju rekla je ona.

"Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Ni jedan pacijent koji je na intezivnoj nezi nije vakcinisan", istakla je Edita Stokić ponavljajući da je vakcinacija jedina mera prevencije širenja bolesti.

Upozorava da je među obolelima sve više mladih i sa težom kliničkom slikom. "Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim godinama koji nije imao druge komobiditrete i nije bio vakcinisan", rekla je doktorka Stokić.

XS
SM
MD
LG