Linkovi

Američki regulatori razmatraju kraći rok za dodatnu dozu vakcine


Predsednik Bajden kaže da je program dodatne doze vakcine u SAD "obećavajući", i da bi mogao da počne sredinom septembra, ukoliko dobije dozvolu regulatora. 

Federalni zdravstveni zvaničnici razmatraju da skrate rok za davanje dodatnih doza vakcina protiv Kovida-19, za koji su prvo planirali da iznosi osam meseci posle kompletne vakcinacije, izjavio je predsednik Džo Bajden u petak.

Vol strit žurnal objavio je u sredu da bi američki zdravstveni zvaničnici mogli da odobre treću dozu vakcine protiv Kovida-19 za odrasle osobe najmanje šest meseci posle kompletne vakcinacije, umesto prvobitno najavljenog razmaka od osam meseci.

"Pitanje koje se postavlja je da li taj razmak treba da bude kraći od osam meseci, možda svega pet meseci? To se trenutno razmatra", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući, dodajući da je o tom pitanju prethodno razgovarao sa svojim glavnim medicinskim savetnikom, Entonijem Faučijem.

Predsednik je dodao da je program dodatne doze vakcine u SAD "obećavajući", i da bi mogao da počne sredinom septembra, ukoliko dobije dozvolu regulatora.

Najviši američki zdravstveni zvaničnici su na odvojenom brifingu o Kovidu u petak saopštili da broj zaraženih koronavirusom u SAD nastavlja da raste, zbog brzog širenja delta soja.

Stopa vakcinacije se takođe povećala, dodali su, a polovina dece uzrasta 12 do 17 godina je dobila bar jednu dozu, na početku nove školske godine.

Broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija porastao je za 11 i 6% u proteklih 7 dana širom zemlje, što je povećanje od tri odsto u odnosu na prošlu nedelju, izjavila je direktorka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Rošel Valenski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG