Linkovi

Učetvorostručen broj dece zaražene Kovidom, i dalje bitka zbog maski


Učenici privatne škole Ajprep akademija, prvog dana škole, 23. avgusta 2021. u okrugu Majami Dejd.

U Sjedinjenim Državama registrovan je alarmantan porast broja pedijatrijskih slučajeva Kovida 19. Prošle nedelje je bilo gotovo 204.000 novozaraženih među djecom, što je rast od 427 odsto u odnosu na mjesec ranije. Broj oboljele djece raste dok se djeca širom zemlje vraćaju u učionice.

Đaci u Čikagu vratili su se u učionice posle gotovo 18 mjeseci. Dok se škole otvaraju i u drugim djelovima zemlje, zaoštrava se debata oko nošenja maski u učionicama.

Sekretarijat za obrazovanje u ponedeljak je odlučio da pokrene civilnu istragu 5 američkih država čiji su republikanski guverneri zabranili školskim okruzima da od učenika zahtijevaju da nose maske.

Alarmantan porast broja dece zaražene Kovidom-19
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Vlada optužuje Ajovu, Oklahomu, Južnu Karolinu, Tenesi i Jutu za diskriminaciju učenika sa ugroženim imunitetom i drugim zdravstvenim problemima zbog kojih su u većoj opasnosti od koronavirusa.

“Znamo da se Kovid širi kada se maske ne nose. Neophodno je da se ti učenici vrate zato što je, u velikom broju slučajeva, upravo njima potrebna najveća podrška”, poručuje Migel Kardonja, sekretar za obrazovanje.

Predsednik Džo Bajden je ranije ovog meseca rekao da bi Sekretarijat za obrazovanje trebalo da iskoristi svoja ovlašćenja da spreči države da se mešaju sa odlukama školskih okruga koje žele da zahtevaju nošenje maski.

U brojnim državama, republikanski guverneri koji kritikuju demokratskog predsednika tvrde da maske treba da budu lični izbor roditelja i porodica, što je deo užarene nacionalne debatre o maskama i obaveznoj vakcinaciji.

Prošle nedelje, resgistrovano je više od 200.000 novih slučajeva zaražene djece.

“Opasnost od Kovida je daleko veća od bilo kojih primjedbi koje roditelji možda imaju u pogledu maski. Nošenje maski je jednostavno oružje koje imamo na raspolaganju da bi osigurali uspješnu školsku godinu za svu našu djecu”, ističe Džon Braunstin, epidemiolog Dečje bolnice u Bostonu.

Međutim, to jednostavno oružje dijeli školske sisteme i roditelje koji glasno izražavaju svoje nezadovoljstvo na sastancima školskih odbora širom zemlje I protestuju ispred škola.

Na sastanku jednog odbora na Floridi, koji je nedavno zatražio od učenika da nose maske, došlo je i do fizičkog obračuna. Brojne reakcije, pozitivne i negativne, izazvao je i stav bivšeg sekretara za obrazovanje. Arni Dankan, koji je bio na tom položaju za vrijeme predsjednika Obame, uporedio je građane koji se bore protiv maski sa bombašima samoubicama na aerodromu u Avganistanu porukom da se “I jedni I drugi raznose, povređuju ljude oko sebe i ubijeđeni su da se bore za slobodu”.

Kažnjene škole na Floridi koje zahtevaju maske

Agencija koja upravlja državnim školama na Floridi saopštila je da je povukla fondove za dva školska okruga koja su od svojih učenika tražila da nose maske u učionicama, čime su prekršili guvernerovu zabranu zahtevanja maski.

Komesar sekretarijata za obrazovanje Floride Ričard Korkoran rekao je da je povukao sumu jednaku mesečnim platama članova školskih odbora u okruzima Alačua i Brauard, na zahtev nadležnog Državnog odbora za obrazovanje.

Guverner Ron DeSantis zabranio je uvođenje obaveznog nošenja maski iako je sud na Floridi u petak zaključio da je ta zabrana neustavna i da ne može da se sprovodi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG