Linkovi

Lekari u Srbiji: Svi će se zaraziti koronavirusom, i vakcinisani da nose maske


Maske treba da nose i vakcinisani, preporučuju lekari
Maske treba da nose i vakcinisani, preporučuju lekari

U Srbiji je registrovano još 3.623 novozaraženih koronavirusom na 16.190 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je 17 ljudi. U bolnicama se leči 1.347 pacijenata, a na respiratorima je 79 osoba.

Lekari upozoravaju na opasnosti od zaraznog delta soja koronavirusa i apeluju na građane da se vakcinišu, navodeći da vakcina štiti od teže kliničke slike i da u bolnicama uglavnom leže nevackinisani. Apel građanima je i da poštuju mere, čak i ako su vakcinisani.

Prema zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine primilo je više od 2,7 miliona građana, drugu dozu više od 2,6 miliona, a treću vakcinu više od 207 hiljada ljudi.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković ocenio je da će se "svi na svetu zaraziti koronavirusom na jesen i zimu, jer on nije iskorenjen". Rekao je da u Srbiji imunizovano 51,7 odsto punoletnih građana.

On je za TV Prva objasnio da će vakcinisani biti u "znatno povoljnijoj situaciji jer će organizam prepoznati virus i stvoriti zaštitu". Gojković je istakao da podaci u svetu pokazuju da je 99 odsto umrlih nevakcinisano, kao i da je nevakcinisano bilo 90 odsto hospitalizovanih.

Govoreći o početku škole, pokrajisnki sekretar je istakao da će "tek biti problema jer veliki broj drugih virusa cirkuliše među decom", te da je potrebno razviti kolektivnu svest o koronavirusu.

U Srbiji je odobrena vakcina za decu stariju od 12 godina.

Imunolog Dušan Popadić ocenio je za RTS da je epidemiološka situacija vrlo ozbiljna jer nije dovoljan broj građana vakcinisan, a da se mere uopšte ne poštuju.

Popadić je pozvao građane da se vakcinišu, a ako je prošlo dovoljno vremena od revakcinacije, da prime i treću dozu vakcine. Dodao je da se pokazalo da oni koji su preležali koronu imaju bolju zaštitu nego vakcinisani, ali da je "cena toga previsoka".

Imunolog je istakao da i vakcinisani građani treba da poštuju mere i da nose maske, s obzirom na to da je veliki broj nevackinisanih i broj zaraženih stalno raste.

Popadić je, gostujući na RTS-u, nosio masku u studiju iako je primio tri doze vakcine, i ocenio da to čini jer ne zna vakcinalni status svih ljudi pored kojih je prošao, kao i da je "u većem riziku ako ne nosi masku, nego ako je nosi".

Različiti navodi o tome koju treću dozu uzeti

Imunolog Popadić je rekao da se pokazalo da inovativne vakcine poput Fajzerove daju bolju zaštitu od inaktivisane kakva je Sinofarmova, te kaže da je bolje primiti kao treću dozu neku od inovativnih vakcina.

Ali, ističe da je bolje primiti i inaktivisanu, nego nikakvu treću dozu.

Međutim, profesorka sa Instituta za farmakologiju Medicinskog fakulteta Ljiljana Gojković Bukarica izjavila je za RTS da "nije videla nijednu studiju o kombinaciji vakcina kada je reč o trećoj dozi.

"Nijednu studiju za kombinaciju vakcina kada je reč o trećoj dozi nisam videla. Od Kineza sam čula da imaju sa Sinofarmom dobre rezultate za treću dozu vakcine", rekla je Gojković Bukarica.​

Dodala je da su nadležne institucije u SAD i Velikoj Britaniji treću dozu preporučile samo za osobe sa kompromitovanim imunitetom.

Apelovala je na građane da prime prvu i drugu dozu vakcine, jer većina to nije uradila.

U beogradska pozorišta samo vakcinisani?

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je uputio predlog Kriznom štabu da pozorišta mogu da rade u punom kapacitetu, ali samo sa vakcinisanim gledaocima ili onima sa negativnim testom, prenosi Fonet.

Vesić je primio treću dozu vakcine, i ocenio da "nema smisla ograničavati vakcinisane, ali i da ne postoji luksuz da se sve zatvori".

On je naveo da je do danas na teritoriji Beograda trećom dozom vakcinisano više od 61.000 ljudi, odnosno 4,5 odsto, a prvom dozom više od 783.000, što čini skoro 56,5 odsto Beograđana.

XS
SM
MD
LG