Linkovi

U Srbiji 2.454 novozaražena, direktorka bolnice u Batajnici upozorava da je situacija napeta


Pacijent na respiratoru
Pacijent na respiratoru

U Srbiji su zabeležena, prema zvaničnim podacima, još 2.454 nova slučaja koronavirusa na 14.270 testiranih uzoraka. Umrlo je sedam osoba. Hospitalizovano je 1.057 pacijenata, a na respiratorima je 58 osoba.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je za Blic da se u toj ustanovi leče 352 pacijenta, od kojih je 47 u jedinicama intenzivne nege, a 22 su na respiratoru.

Ona je rekla da je reč uglavnom o mladim nevakcinisanim osobama, najviše muškog pola, između 20 i 30 godina, prenosi Fonet.

Adžić Vukičević je istakla da je situacija "toliko napeta da je otvorena zgrada C, jer je zgrada B skoro popunjena, osim u jedinicama intenzivne nege".

"Kliničke slike su veoma teške. Svaki drugi ili treći primljeni bolesnik zahteva momentalnu primenu kiseonika. Ljudi su iznureni, bore se za vazduh, imaju temperaturu. Nikada do sada, ni u jednom talasu, nismo imali ovako nešto", rekla je Adžić Vukičević.

Naglasila je da se u bolnicu dnevno primi, prosečno, 40 pacijenata, što je isto kao kada je ta ustanova bila otvorena.

Doktor Vladislav Vukomanović sa Instituta za majku i dete rekao je za RTS da je u toj ustanovi ponovo otvoreno kovid odeljenje i da se na njemu trenutno nalazi dvoje dece.

"Iako je odobrena vakcinacija dece starije od 12 godina, to ide sporo i treba ubrzati proceduru. Roditelji koji oklevaju da vakcinišu decu treba da znaju da nije moguće predvideti kakvu će bolest ispoljiti dete, da li će proći sa blažom kliničkom slikom ili razviti pneumoniju", rekao je Vukomanović.

Novi Pazar i Tutin ponovo žarišta

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se situacija sa epidemijom korona virusa u Novom Pazaru i Tutinu pogoršava i da ta dva grada "ozbiljna žarišta kovida u Srbiji", prenosi Fonet.

Đerlek je za TV Prva naveo da se u bolnici u Novom Pazaru nalazi 98 pacijenata, od kojih je 48 iz tog grada, a 35 iz Tutina, što je "veliki procenat za Tutin koji je manja opština", kao i da se pacijenti kasno javljaju u bolnicu.

"Dominiraju teške i srednje teške kliničke slike, dosta je ozbiljna situacija. Lično sam proverio - smeštajni kapaciteti su tu, ima 350 kreveta i još 100 u Novopazarskoj banji. Nadam se da nećemo napuniti sve krevete, ali delta soj je postao dominantan, moramo biti spremni na najgori scenario", upozorio je Đerlek.

Đerlek je ponovio da ga zabrinjava mali broj vakcinisanih građana, da je u Tutitnu vakcinisano njih 17 odsto, a u Novom Pazaru 25 odsto.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je prvu dozu vakcine primilo 2.742.872 ljudi, drugu dozu 2.646.332, a treću dozu 81.116.

XS
SM
MD
LG