Linkovi

EU uvela restrikcije za putnike iz Amerike, Crne Gore, Kosova...


ARHIVA - Turisti u Velikoj palati u Parizu 9. juna 2021.
ARHIVA - Turisti u Velikoj palati u Parizu 9. juna 2021.

Vlade članica Evropske unije saglasile su se u ponedeljak da skinu Sjedinjene Države i još pet država, među kojima je Crna Gora, sa liste bezbednih zemalja za putovanja zbog rasta broja zaraženih od koronavirusa.

Sa spiska su skinuti i Kosovo, Severna Makedonija, Izrael i Liban.

Odluka nije obavezujuća. EU nema jedinstvenu politiku o turizmu za vreme Kovida-19, a nacionalne vlade imaju ovlašćenja da same odluče da li će im granice ostaviti otvorene za američke i turiste drugih zemalja. Moguće restrikcije mogle bi da uključe karantin, dodatno testiranje po dolasku, pa čak i potpunu zabranu turističkih putovanja iz SAD.

EU je u junu, pre početka turističke sezone, preporučila ukidanje restrikcija za putnike iz SAD.

Amerika tek treba da otvori svoje granice za turiste iz Evropske unije, uprkos apelima Evropljana na Bajdenovu administraciju da ukine svoju zabranu.

Evropski savet menja svoj spisak zemalja na osnovu kriterijuma koji se odnose na nivo zaraženih koronavirusom. Lista se razmatra na svake dve nedelje, a traženi standard je da zemlja nema više od 75 novih slučajeva Kovida-19 na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana.

Prošle nedelje, broj novih slučajeva u SAD u proseku je bio veći od 152.000, čime se stanje vratilo na ono s kraja januara, a broj hospitalizovanih pacijenata sa Kovidom-19 iznosio je oko 85.000, što je najviše od početka februara. Broj umrlih od koronavirusa u SAD je već nekoliko dana veći od 1.200 dnevno, sedam puta veći od brojeva početkom jula.

XS
SM
MD
LG