Linkovi

Kovid 19 u Srbiji: Novozaraženih preko 3.500, preminula još dva lekara


Arhiva - Medicinsko osoblje u Kliničkom centru Niš.
Arhiva - Medicinsko osoblje u Kliničkom centru Niš.

U poslednja 24 sata, do četvrtka u 15 sati, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo 15 ljudi, a od testirane 16.134 osobe registrovana su 3.524 nova slučaja zaraze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju je 1.347 pacijenata, od čega je na respiratorima 79. Od početka epidemije registrovana su 769.803 slučaja, a preminula su 7.322 obolela. Do sada je testirano 5.058.559 uzoraka.

Direktorka Doma zdravlja Prokuplje Verica Bojčić izjavila je da su dvojica doktora, koji su radili u seoskoj ambulanti Žitni Potok, preminuli od posledica kovida.

Ona je za Radioteleviziju Srbije rekla da je kod tih lekara konstatovana korona i navela da su ih zarazili pacijenti.

Naglašavajući da "vakcinacija omogućava da se preživi", Bojčić je rekla da je ambulanta u Žitnom Potoku zatvorena, da je obavljena dezinfekcija kompletnog prostora i da će od ponedeljka ponovo početi da radi.

Situacija nestabilna, od kraja septembra bolje

Epidemiološka situacija u celoj Srbiji je nesigurna, nepovoljna i komplikovana, ukazao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i dodao da je u Tutinu, Novom Pazaru, Preševu, Lajkovcu i Mionici čak "vanredna", ukoliko se ima u vidu kakav je obuhvat vakcinacijom i koliko ima novoobolelih.

On je za Juronjuz (Euronews) Srbija rekao da je teška situacija u bolnici u Novom Pazaru, gde se zbrinjavaju kovid pacijenti.

"U Vojvodini je situacija relativno pod kontrolom. Beograd ima povećanje broja zaraženih, što se moglo i očekivati, jer je u pitanju dvomilionski grad", naveo je Tiodorović, preosi FoNet.

Procenjuje da će i naredna nedelja biti veoma teška, da će rasti broj novozaraženih. Očekuje da će se situacija stabilizovati tek krajem septembra, ali da će to biti "stabilizacija sa brojem zaraženih na visokom nivou – oko 1.500".

"Nadam se da ćemo krajem septembra imati stabilizaciju na visokom nivou. To znači oko 1.500 novozaraženih na dnevnom nivou. Pre toga, već sledeće nedelje, imaćemo više od 3.000 inficiranih dnevno", procenio je Tiodorović.

On podseća da smo prošle godine u decembru imali 8.000 inficiranih dnevno, ali misli da taj scenario ne može da se ponovi, "jer je sada 52 odsto odraslog stanovništva vakcinisano".

Kako kaže, treba insistirati na poštovanju postojećih mera - maske u zatvorenom prostoru, distanca, dezinfekcija. Za kontrolu tih mera zadužene su sve inspekcije na lokalnom i republičkom nivou i komunalna milicija. Za to ne treba čekati sednicu Kriznog štaba. To su mere koje nikada nisu bile povučene. Zbog nepoštovanja tih mera i slabe kontrole mi imamo ovakav talas, zaključio je Tiodorović.

Možda i četvrta doza vakcine?

Možda ćemo morati da primimo i četvrtu dozu vakcine, u februaru, izjavila je za portal Nova.rs direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević.

Kako je objasnila, "problem je u tome što je ovo novi i naučno nedovoljno istraženi virus i što će za njega, dok se ne postigne kolektivni imunitet, biti potrebno da se imunizujemo na šest meseci".

"Imunitet kratko traje, moramo da svi primimo treću dozu, možda i četvrtu u februaru. Dok se situacija ne smiri, a valjda će se smiriti jednom“, rekla je Adžić Vukičević.

Ona napominje da je svaka vakcina efikasna, ali da takva zaštita ne može biti stoprocentna.

Nova kovid bolnica u Novom Sadu

U Novom Sadu danas je, četiri meseca od početka izgradnje, otvorena kovid bolnica, posle Batajnice i Kruševca treća u Srbiji, koja će moći da primi 220 pacijenata na intenzivnoj i 404 na poluintenzivnoj nezi.

Otvaranju je prisustvovala premijerka Ana Brnabić, koja je poručila da su opremljenost i nega koja će moći da se pruži pacijentima na maksimalnom nivou i da ne postoji ništa više što jedna država može da uradi, a zdravstveni sistem da pruži pacijentima, da bi se sačuvali njihovi životi i zdravlje.

"Ova bolnica služiće na čast svim Novosađanima i sve dok traje epidemija korona virusa ovde će se lečiti u najboljim mogućim uslovima svi žitelji ovog grada", rekla je Brnabić, prenosi RTV.

XS
SM
MD
LG