Linkovi

Kovid 19 u Srbiji: Skoro tri hiljade novozaraženih, preminulo 14, od sutra škola - normalno


Arhiva, ilustracija: Đaci u školi nose zaštitne maske tokom pandemije koronavirusa.

Dan pred početak nove školske godine, koja će prema najavama početi nomalno, u protekla 24 sata, do utorka u 15 sati, u Srbiji je prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja od posledica zaraze Kovidom 19 preminulo 14 ljudi, dok je od testiranih 15.529 ljudi registrovan 2.981 novi slučaj zaraze.

Na bolničkom lečenju je 1.231 oboleli, a na respiratorima je 70 pacijenata.

U većini škola u Srbiji, u sredu osnovci i srednjoškolci krenuće na nastavu kao pre pandemije koronavirusa. Časovi će trajati 45 minuta, a ministar Branko Ružić izjavio je za RTS da će u najvećem delu Srbije biti dato zeleno svetlo za početak školske godine.

"Postoji pozitivna trema i zahvalio bih se svima na prethodnoj školskoj godini jer su i đaci i nastavnici pokazali ozbiljnost", naveo je ministar i dodao da se nada da ako svi budu odgovorni i solidarni, biće u zelenoj zoni.

Rekao je da će se na najprikladniji način pratiti epidemijska situacija u školama, kao i mere i na osnovu toga opredeljivaće se u kojoj zoni - zelenoj, žutoj ili crvenoj - će biti određena lokalna samouprava.

"Svakog petka će biti presak stanja i odlučivaće se za sledeću nedelju kako će đaci ići u školu", rekao je Ružić. "Ako je dvoje dece u odeljenju zaraženo koronavirusom, svi prelaze na onlajn nastavu", kaže Ružić i dodaje da je dosta relaksiranijih mera ove godine, koja počinje u mnogo boljem stanju nego prethodna.

Podsetio je na odluke Kriznog štaba da vakcinisani nastavnici ne moraju da nose maske sve vreme u učionici, već samo kada priđu nekome na manje od metar i po, a ni deca u učionici ne moraju da nose maske kada ne govore, dok će nevakcinisani nastavnici morati da nose zaštitne maske non-stop.

Apelovao je na prosvetne radnike, kao i na sve ostale, da se vakcinišu i da pokažu važan stepen odgovornosti, i da shvate da je vakcina civilizacijska tekovina.

Pedijatarica Jelena Divčić ​izjavila je za N1 da bi broj vakcinisane dece - koje je danas prema nezvaničnim informacijama između tri i četiri hiljade - mogao da raste s obzirom na početak školske godine.

Ona je podsetila da je Udruženje pedijatara Srbije u junu spustilo starosnu granicu za vakcinaciju – od 13 do 15 godina i procenjuje da će verovatno doći do povećanja broja pacijenata.

"Mi smo prošle nedelje imali dva pacijenta u istom danu, starosne grupe od četiri godine, koji su imali koronavirus. Prošle godine je broj bio veći, ali su uglavnom bili tinejdžeri u pitanju", objašnjava ona.

Prema njenom mišljenju, spuštanje starosne dobi dece koja imaju koronavirus će možda naterati roditelje da razmisle da ih ipak vakcinišu, pogotovo imajući u vidu da su deca i prenosioci virusa, čime mogu da ugroze zdravlje baka i deka.

Govoreći o kliničkoj slici kod dece koja imaju koronavirus, Divčić kaže da je delta soj agresivniji u tom pogledu.

XS
SM
MD
LG