Linkovi

Nove mere na Kosovu: Ograničen ulazak, uveden policijski čas, odložen početak škole...


ARHIVA - Vakcinacija na Kosovu
ARHIVA - Vakcinacija na Kosovu

Vlada Kosova usvojila je novi set mera za sprečavanje širenja koronavirusa, koje se odnose na period od 30. avgusta do 13. septembra 2021. godine.

Novim merama uslovljen je ulazak na Kosovo. Navodi se da od 30. avgusta do 13. septembra 2021. godine, svako lice koje uđe na Kosovo mora imati jedan od sledećih dokaza: potvrdu o kompletnoj vakcinaciji ili primanju jedne doze vakcine protiv koronavirusa, negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preležala Kovid 19 ili brz negativan test antigena ne stariji od 48 sati.

Prema odluci Vlade, državljani i osobe sa dozvolom o privremenom ili stalnom boravka, koji uđu na teritoriju Kosova i nemaju jedan od navedenih dokaza biće u samoizolaciji nedelju dana.

Kad je u pitanju ulazak na Kosovo postoje i osobe koje su „oslobođene“ zahteva da poseduju bilo koji dokaz koji se odnosi na vakcinisanje ili testiranje na Kovid 19, kao i davanja izjave o samoizolaciji.

Među njima su osobe koje ulaze preko aerodroma ili kopnenog graničnog prelaza i napuštaju Kosovo u roku od tri sata, profesionalni prevoznici, građani koji su napustili Kosovo u poslednjih 12 sati, strani državljani koji prolaze rganizovanim autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da potpišu izjavu da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati, strane diplomate i osobe mlađe od18 godina.

Policijski čas

Jedna od mera Vlade Kosova odnosi se i na ograničeno kretanje građana.

„Od 30. avgusta do 13. septembra 2021. godine, kretanje građana je zabranjeno od 22:00 do 05:00, osim u hitnim slučajevima, u kojima je potrebna medicinska pomoć, bilo zbog hroničnih bolesti ili usled povreda, za nabavku lekova ili zbog medicinske pomoći i nege. Odluka Vlade Kosova o ograničenom kretanju neće se odnositi ni na javna komunalna preduzeća prilikom izvođenja javnih radova, usluga ili transporta, pod uslovom da imaju posebnu dozvolu za kretanje u vreme ograničenog kretanja časa”, navodi se u saopštenju.

Na posao samo neophodni

Kada je u pitanju rad javnih i privatnih ustanova u odluci Vlade se navodi da od 30. avgusta do 12. septembra 2021. godine, treba da na posao dolaze samo radnici koji su neophodni, dok se ostalo osoblje upućuje da radi od kuće.

Neophodnim osobljem smatraju se radnici čije je fizičko prisustvo na radnom mestu neophodno za obavljanje radnih obaveza. Trudnice su oslobođene obaveze fizičkog javljanja na posao.

Odlaže se početak školske godine

Vlada je odlučila da se nastavne aktivnosti u javnim i privatnim škoskim ustanovama počnu 13. septembra. Izuzetak su predškolske i dnevne ustanove.

Svim javnim i privatnim ustanovama svih nivoa obrazovanja zabranjeno je organizovanje vannastavnih aktivnosti, poput ekskurzija, grupnih šetnji, raznih zabava nastavnog osoblja ili učenika - studenata

Rad ugostiteljskih objekata ograničen je do 21:30 i to samo na otvorenom prostoru. Održavanje sportskih takmičenja i treninga je i dalje dozvoljeno, ali u skladu sa protokolom i preporukama Svetske organizacije za sportske događaje i mera kosovske vlade.

Prisustvo gledalaca zabranjeno je u zatvorenim prostorijama, a na otvorenom je dozvoljeno do 10 odsto kapaciteta objekta i uz poštovanje mere distance.

Dozvoljeno je korišćenje teretana i sličnih objekata za individualne rekreativne aktivnosti, ali građani moraju da dostave dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test urađen u poslednja 72 časa ili brzi antigenski ne stariji od 48 časova.

Prema odluci vlade, dozvoljeno je okupljanje do 30 osoba u zatvorenom prostoru (radionice, sastanci, seminari, obuke, kulturni događaji). Organizator je dužan da obezbedi fizičku udaljenost od 1,5 metara između osoba. Dozvoljena su okupljanja na otvorenom i kulturni događaji do 50 osoba, uz obezbeđenje fizičke udaljenosti od 1,5 metara između osoba.

Zabranjen je rad noćnih klubova, kao i organizacija festivala, koncerata, izleta, hodočašća, venčanja, veridbi, porodičnih i društvenih zabava, na celoj teritoriji Kosova. Na sahranama je dozvoljeno prisustvo samo uže porodice.

Nošenje maske koja prekriva nos i usta je obavezno osim u sledećim slučajevima: dok vozite sami ili kada su u vozilu prisutni samo članovi uže porodice, dok trčite, vozite bicikl i vežbate, dok jedete ili pijete.

XS
SM
MD
LG