Linkovi

Uprkos porastu broja vakcinisanih, Kovid 19 nastavlja da se širi u SAD


Zdravstvena radnica u Dalasu okončava administrativni deo posla nakon što je dala dozu Fajzerove vakcine protiv Kovida 19, na vakcinalnom punktu u Dalasu, 25. avgusta 2021.
Zdravstvena radnica u Dalasu okončava administrativni deo posla nakon što je dala dozu Fajzerove vakcine protiv Kovida 19, na vakcinalnom punktu u Dalasu, 25. avgusta 2021.

Sve više Amerikanaca se vakciniše protiv virusa Kovida 19, ali virus nastavlja da se širi.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su u četvrtak da su Sjedinjene Države dato 365.767.674 doza vakcine protiv Kovida 19, pri čemu je 202.961.676 ljudi primilo najmanje jednu dozu, a 172.171.009 osoba je potpuno vakcinisano.

Podaci, objavljeni u četvrtak ujutro, pokazali su da je 61,1 odsto populacije primilo najmanje jednu dozu vakcine, a 51,9 odsto je potpuno vakcinisano; 71,5 odsto stanovnika SAD, starijih od 12 godina, primilo je barem jednu injekciju, dok je 60,7 odsto potpuno vakcinisano. Među odraslim osobama od 18 i više godina, 73,5 odsto je primilo jednu injekciju, dok je 62,8 odsto potpuno vakcinisano.

Stanovnici SAD stariji od 65 godina predstavljaju najviše vakcinisanu demografsku kategoriju, sa 91,7 odsto koji su imali jednu injekciju, a 81,4 odsto potpuno vakcinisani. CDC je saopštio da je 434.582.185 ukupnih doza vakcine distribuirano širom zemlje.

Međutim, uprkos vakcinama, nekoliko američkih država prijavljuje više pacijenata sa Kovidom 19 u bolnicama nego u bilo koje drugo vreme tokom pandemije, a Teksas i Kentaki pridružili su se sve dužoj listi.

Arkanzas, Florida, Luizijana, Havaji, Misisipi i Oregon prijavili su rekordnan broj hospitalizacija.

Gore nego pre godinu dana

"Brojevi su sada... zapravo mnogo gori od prošlog avgusta", rekao je za CNN dr Pol Ofit, član savetodavnog odbora za vakcine američke Uprave za hranu i lekove. "Prošlog avgusta smo imali potpuno podložnu populaciju i nismo imali vakcinu. Sada imamo polovinu zemlje vakcinisanu... ali uprkos tome, brojke su gore".

"Delta varijanta je jedna velika promena igre", rekao je on.

Jedan bolnički sistem u Teksasu prijavljuje rekordan broj hospitalizovane dece, kao i rekordan broj slučajeva.

"Postigli smo nove rekorde u delta širenju", rekao je za CNN dr Džim Versalović, privremeni glavni pedijatar u dečjoj bolnici u Teksasu.

"Stigli smo do preko 900 slučajeva u jednoj nedelji, početkom januara 2021. To je bio naš vrhunac zimskog naleta. Sada smo premašili 1.300 slučajeva u jednoj nedelji."

Broj smrtnih slučajeva od virusa u celoj zemlji iznosi više od 1.100, što je najviše od sredine marta.

Kao odgovor na širenje virusa, Ilinois je postao najnoviji na sve dužoj listi američkih država koja su primorale zdravstvene radnike i prosvetne radnike da se vakcinišu.

Ilinois takođe vraća obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

"Naš trenutni nivo vakcinacije nije dovoljan da umanji žestinu porasta broja hospitalizacija zbog delta soja", rekao je guverner J. B. Pricker na konferenciji za novinare u Čikagu. "U nekim regionima, upravnici bolnica traže dodatnu pomoć u upravljanju ogromnim brojem pacijenata koji su - naglasiću ponovo - gotovo isključivo pojedinci koji su odlučili da ne dobiju spasonosnu vakcinu".

U izveštaju su korišćene neke iformacije Asošijeted presa i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG