Linkovi

Novi soj Kovida-19 otkriven u Južnoj Africi


ARIVA - Red ispred centra za vakcinaciju protiv Kovida-19 u Kejp Taunu u Južnoj Africi, 20. avgusta 2021.
ARIVA - Red ispred centra za vakcinaciju protiv Kovida-19 u Kejp Taunu u Južnoj Africi, 20. avgusta 2021.

Naučnici u Južnoj Africi saopštili su da su otkrili novi soj Kovida-19.

Nacionalni institut za zarazne bolesti objavio je novu studiju, u kojoj se navodi da je varijanta, nazvana C.1.2 prvi put otkrivena u Južnoj Africi u maju ove godine, i da se od tada proširila na još sedam zemalja u Africi, Aziji, Evropi i Okeaniji.

Naučnici kažu da varijanta C.1.2 po svemu sudeći ima iste karakteristike kao druge mutacije koje su više prenosive, i ima veći potencijal da savlada čovekov imuni sistem. Studija još nije objavljena i nije prošla uobičajeni proces stručne revizije.

Naučnici kažu da i dalje prate učestalost pojave C.1.2 soja i da Svetska zdravstvena organizacija još nije dala oznaku toj varijanti koja bi podrazumevala preduzimanje konkretnih koraka.

Sedište Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.
Sedište Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su u ponedeljak da tri vakcine protiv Kovida-19 koje su trenutno u upotrebi u SAD i dalje visoko efikasne u sprečavanju težih oblika bolesti. Sara Oliver, naučnica CDC-a, izjavila je pred savetodavnim odborom za vakcine da su vakcine protiv Kovida-19 bile efikasne u 94% slučajeva u sprečavanju hospitalizacije kod osoba starih između 18 i 74 godine, u periodu između aprila i jula kada je delta soj postao dominantna varijanta virusa u Americi.

Efikasnost vakcine u sprečavanju hospitalizacije je niža kod osoba starijih od 75 godina, ali je i dalje veća od 80%. Doktorka Oliver rekla je komisiji da su vakcine, po svemu sudeći, manje efikasne u sprečavanju infekcije ili blažih oblika bolesti, što se objašnjava slabljenjem efekta vakcine tokom vremena, i pojavom zaraznije delta varijante.

Savetodavni odbor razmatra da li da preporuči dodatnju dozu vakcina kompanija Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson u trenutku dok raste broj novih infekcija širom SAD. Bajdenova administracija nedavno je objavila da će tokom septembra početi da nudi treću dozu Fajzerove ili Moderna vakcine osobama sa oslabljenim imunim sistemom.

Odbor je u ponedeljak jednoglasno glasao da se Fajzerova vakcina preporuči svim Amerikancima starijim od 16 godina.

Zemlje sa visokim rizikom

Centri za kontrolu bolesti u ponedeljak su dodali nove destinacije svom spisku zemalja za putovanja, koje su označene kao zemlje sa najvećim rizikom kada je reč o infekcijama Kovidom-19.

Azerbejdžan, Estonija, Guam, Severna Makedonija, američka teritorija Portoriko, karipsko ostrvo Sv. Lucija, i Švajcarska su označeni kao zemlje četvrtog nivoa, gde putnicima preti veoma visoki rizik da se zaraze Kovidom-19. CDC navodi da ljudi treba da izbegavaju putovanja u te destinacije a svakome ko mora da putuje savetuje se da bude potpuno vakcinisan.

Na Novom Zelandu, zdravstveni zvaničnici su prijavili pad u broju novih slučajeva Kovida-19 nakon što je premijerka Džasinda Ardern uvela strogi karantin ranije ovog meseca. Ministarstvo zdravlja je prijavilo 49 novih slučajeva u utorak, nakon 53 nova slučaja u ponedeljak a 83 u nedelju.

Ardern je uvela strogi karantin 17. avgusta nakon što je 58-godišnji muškarac u Oklendu postao prva osoba testirana pozitivna na Kovid-19 od februara. Od tada je prijavljeno oko 612 novih slučajeva, prenosi agencija Rojters.

Deo informacija u ovom izveštaju preuzet je od agencije Rojters.

XS
SM
MD
LG