Linkovi

Raste broj preminulih od kovida, u Batajnici pet puta više pacijenata nego pre mesec dana


Na respiratorima je, zvanično, 75 osoba
Na respiratorima je, zvanično, 75 osoba

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 2.335 novozaraženih koronavirusom na 12.740 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je 12 osoba. Na bolničkom lečenju je 1.157 pacijenata, a na respiratorima 75 osoba .

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević ocenila je da je situacija u toj ustanovi "veoma kritična i teška".

Ona je za RTS izjavila je u Batajnici sada 446 pacijenata, što je pet puta više nego 1. avgusta kada ih je bilo 84. Doktorka Adžić Vukićević je istakla da je "najstrašnije što je reč o mladim, nevakcinisanim ljudima", a rekla je da među umrlima od kovida ima i nevakcinisanih zdravstvenih radnika i ocenila da je to "bez komentara".

"Ono što nas najviše brine je broj hospitalizovanih u jedinicama intenzivne nege, jutros ih je 60, pre mesec dana bilo ih je pet puta manje, a intubiranih je sada osam puta više nego 1. avgusta", rekla je direktorka kovid bolnice i dodala da će se svi kapaciteti popuniti za 10 dana ako se nastavi ovim tempom.

Mikrobiolog i virusolog Milanko Šekler objasio je za RTS da broj umrlih nije drastično povećan u odnosu na pre nekoliko meseci, ali da broj zaraženih jeste, zbog toga što većinu novih slučajeva čine mlađi ljudi koji uspešnije prebrode infekciju.

Šekler je, govoreći o trećoj dozi vakcine koju građani Srbije mogu da prime, rekao da će imati efekat, za neke jači, za neke slabiji - o kojoj god da je vakcini reč.

"Treća doza vakcine ima ulogu da povisi nivo zaštite i da ga produži u funkciji vremena", istakao je Šekler.

Prema zvaničnim podacima, treću dozu vakcine primilo je 132.540 građana Srbije. Prvu dozu je dobilo 2.752.856 ljudi, a drugu 2.654.721.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Beograda Nataša Stanisavljević izjavila je da je u glavnom gradu vakcinisano 56 odsto punoletnih građana, a revakcinisano 54 odsto, dok je treću dozu vakcine primilo oko 35.000 ljudi, prenosi Fonet.

XS
SM
MD
LG