Linkovi

Jutjub suspendovao nalog Renda Pola zbog netačnih informacija o maskama


Senator iz Kentakija Rend Pol na virtuelnom pretresu senatskog odbora za zdrastvo, obrazovanje i rad na Kapitol hilu, 12. maja 2020.
Senator iz Kentakija Rend Pol na virtuelnom pretresu senatskog odbora za zdrastvo, obrazovanje i rad na Kapitol hilu, 12. maja 2020.

Jutjub (YouTube) je suspendovao nalog američkog senatora Renda Pola na sedam dana i uklonio video koji je objavio republikanac iz Kentakija, u kojem se tvrdi da platnene maske ne sprečavaju infekcije, navodeći da snimak krši politiku kompanije koja se odnosi na pogrešne informacije o Kovidu-19.

To je drugi put ovog meseca da je Jutjub skinuo neki od video snimaka senatora Pola zbog kršenja pravila o sadržaju koji obmanjuje publiku.

“Uklonili smo sadržaj sa kanala senatora Pola zato što je u snimak uključio tvrdnje da maske nisu efikasne u sprečavanju zaraze ili prenošenja Kovida-19, u skladu sa našom politikom o medicinskim dezinformacijama o Kovidu-19", saopštio je JuTjub. "Svoju politiku dosledno primenjujemo na celoj platformi, bez obzira na korisnika ili njegove političke stavove."

U trominutnom video snimku, Pol je osporavao efikasnost maski, dok američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zdravstveni stručnjaci iz svih krajeva sveta preporučuju nošenje maski da bi se sprečilo širenje koronavirusa.

"Većina maski koje možete da kupite u radnjama - ne vredi", rekao je u video snimku Pol koji je očni hirurg. "One ne sprečavaju infekcije."

Tokom sedmodnevne suspenzije Pol neće moći da objavljuje nove snimke na Jutjubu.

Senator je odluku Jutjuba nazvao "medaljom časti" na Tviteru. U saopštenju koje je objavila njegova kancelarija konstatovao je da kompanija ima pravo da zavodi red na svojoj platformi.

“Kao senator naklonjen libertarijancima, smatram da privatne kompanije imaju pravo da mi uvedu zabrane ako žele, tako da ću u ovom slučaju svoju frustraciju prosto kanalisati da bih da se postarao da javnost zna da Jutjub deluje kao produžena ruka vlade i cenzoriše svoje korisnike koji se suprostavljaju mišljenju vlade", izjavio je.

Pojedini korisnici Tvitera koji kritikuju odluku Jutjuba ukazali da je prošle nedelje epidemiolog Makjl Osterholm, bivši savetnik predsednika Bajdena za Kovid, izjavio za CNN da su platnene maske "veoma, veoma malo" efikasne u zaštiti od Kovida.

Prošle nedelje, JuTjub je uklonio video snimak intervjua koji je objavio Pol, u kome je takođe osporavao da maske sprečavaju infekcije. Dodatna kršenja politike Jutjuba mogle bi da dovedu do dvonedeljne suspenzije, nakon čega sledi i trajna zabrana.

Tviter je ove nedelje preduzeo slične korake protiv članice Predstavničkog doma Mardžori Tejlor Grin i suspendovao njen nalog na sedam dana, nakon što je republikanka iz Džordžije tvitovala netačnu tvrdnju da "vakcine ne daju rezultate, ne smanjuju širenje virusa, niti to čine maske." Naučnici i stručnjaci su ustanovili da su vakcine i maske delotvorne protiv Kovida-19.

XS
SM
MD
LG