Linkovi

Krizni štab: Virus nije na odmoru, poražavajući podaci o vakcinaciji mladih


Najmanje vakcinisanih je starosti od 18 do 30 godina, upozorava Krizni štab
Najmanje vakcinisanih je starosti od 18 do 30 godina, upozorava Krizni štab

Epidemiološka situacija u Srbiji je stabilna, iako se povećava broj obolelih, rekla je članica Kriznog štaba i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba. Istakla je i da je poražavajući broj vakcinisanih u mlađoj populaciji.

"Sezona je godišnjih odmora, ali virus nije na odmoru", rekla je ministarka.

U Srbiji se iz dana u dan povećava broj novozaraženih. U utorak je registrovano 145 novih slučajeva na 9.383 testirana uzorka. Umrle su tri osobe. U bolnici su 292 pacijenta, a na respiratorima četvoro ljudi.

Kisić Tepavčević je rekla da među hospitalizovanim pacijentima ima 99 odsto nevakcinisanih, a da među umrlima nema onih koji su primili vakcinu.

Prema njenim rečima, oko 49 odsto građana Srbije primilo je barem jednu dozu vakcine, što nije dovoljno. Država je takođe popustila mere i dozvolila masovna okupljanja, utakmice, muzičke festivale, iako nije dostignut željeni obuhvat vakcinacije - 50 odsto revakcinisanih punoletnih građana.

Darija Kisić Tepavčević kaže da je "posebno porazan" podatak da je u populaciji starosti od 18 do 30 godina vakcinisano samo 17,42 odsto ljudi.

Ona je ponovila apel mladima da se vakcinišu i rekla da "moraju da shvate da i oni mogu da se razbole i da mogu da prenose virus drugima iako nemaju težu formu bolesti".

Uskoro i treća doza vakcine?

Govoreći o mogućnosti uvođenja i treće doze vakcine protiv koronaviursa, ministarka je rekla da "treća doza, i ako istraživanja pokažu da je potrebna, neče povećati koletktivni imunitet", te da je cilj privoleti one koji nisu dobili još ni jednu dozu.

Ranije je najavljeno da će Krizni štab u saradnji sa Nacionalnim telom za imunizaciju odlučiti o trećoj dozi vakcine do 1. avgusta, a list Politika piše da je dogovor o trećoj dozi već postignut - posebno za one koji imaju druga oboljenja, prenosi Fonet.

Treća doza biće preporučena i građanima starijim od 80 godina koji već imaju zdravstvenih problema. Takozvanu "buster dozu" moći će da dobiju i stariji od 75 godina koji imaju neko kardiovaskularno oboljenje, a nemaju antitela.

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je za N1 ocenio je da će četvrti talas koronavirusa stići već u avgustu, kao i da se pokazalo da kod vakcina, pogotovo Sinofarma, pada zaštita.

On je preporučio i davanje treće doze vakcine za starije građane koji su se vakcinisali kineskom vakcinom, i istakao da to ne mora da bude Sinofarm, već "možda Fajzer", uz opasku da od mešanja vakcina pacijentima "apsolutno neće ništa faliti".

XS
SM
MD
LG