Linkovi

Njujork će tražiti dokaz o imunizaciji za boravak u zatvorenom prostoru


Potvrde o vakcinaciji na jednom od punktova za imnunizaciju (Foto: REUTERS/Lindsey Wasson)
Potvrde o vakcinaciji na jednom od punktova za imnunizaciju (Foto: REUTERS/Lindsey Wasson)

Grad Njujork će tražiti dokaz o imunizaciji za aktivnosti koje se sprovode u zatvorenom prostoru - poput restorana, teretana i javnih nastupa, izjavio je gradonačelnik Bil de Blazio.

Reč je o poslednjoj u nizu inicijativa čija je svrha podsticanje masovnije vakcinacije u trenutku dok se delta soj koronavirusa širi u jednom od svetskih gradova sa najvećim brojem stanovnika, izvestila je agencija Rojters.

"Znamo da će ovo doneti potrebnu promenu", rekao je de Blazio.

Taj pristup, koji je de Blazio predstavio kao pionirski širom Sjedinjenih Država, biće uveden u fazama i stupiće na snagu 13. septembra. Sličan je merama primenjenim u Francuskoj.

Sastavni deo te inicijative formiranje "Ključa za njujoršku propusnicu" koja će obezbeđivati dokaz o imunizaciji za radnike i ljude angažovane u fitnes centrima, restoranima i industriji zabave, rekao je njujorški gradonačelnik.

Dnevni rekordi hospitalizacija zbog Kovida 19 u južnim državama SAD

Slučajevi hospitalizacije zbog Kovida 19 sve su brojniji u južnim državama SAD, a neke države beleže rekordan broj pacijenata, dok se zemlja suočava sa talasom infekcija koronavirusom podstaknutim delta sojem.

Guverner Luizijane, Džon Bel Edvards, rekao je u ponedeljak da - očekujući broj prijavljenih hospitalizacija u utorak - ima "više hospitalizacija nego u bilo kojoj drugoj tački pandemije".

Edvards nije naveo tačan broj hospitalizovanih pacijenata, ali je rekao da je to više od zvaničnog broja od 1.984 koje su nadležni u zdravstvu objavili u ponedeljak u podne.

Vest je usledila nakon saopštenja Floride u nedelju da je više od 10.000 pacijenata sa Kovidom 19 hospitalizovano u toj državi, što je premašilo rekord Floride.

Arkansas je u ponedjeljak izvestio o najvećem jednodnevnom skoku hospitalizacija od koronavirusa od početka pandemije, čime je ukupan broj ljudi koji su u ovom trenutku smešteni u bolnicu podigao na 1.220. Arkanzas se približava svom rekordu od januara kada je u jednom danu registrovan 1.371 pacijent zaražen koronavirusom.

Koordinator odgovora Bele kuće na Kovid 19 Džef Zients rekao je u petak da se slučajevi koronavirusa povećavaju u područjima sa niskim stopama vakcinacije.

On je novinarima tokom konferencijskog poziva rekao da se jedan od tri slučaja širom zemlje dogodio na Floridi i u Teksasu u prošloj sedmici. Prema podacima Risurs centra za koronavirus univerziteta Džons Hopkins, novi potvrđeni slučajevi pogodili su skoro 560.000.

Broj vakcinisanih

Prosečan broj vakcinisanih takođe raste.

Zients je rekao da je tri miliona Amerikanaca primilo prvu dozu vakcine u proteklih sedam dana, što je povećanje od skoro 70 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su u ponedeljak da je 70 odsto odraslih u SAD primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, što je granica za koju se predsednik Džo Bajden prvobitno nadao da će biti dosegnuta do 4. jula.

Osim što je podstakao potražnju za vakcinama, porast novih slučajeva koronavirusa naveo je vlasti da ponovo uspostave obavezno nošenje maski u teško pogođenim područjima i da uvedu obaveznu vakcinaciju za određene grupe zaposlenih.

Zahtevi

Luizijana je u ponedjeljak objavila da će od srede biti potrebne maske na svim zatvorenim lokacijama, uključujući škole i fakultete, dok je osam okruga u kalifornijskoj zoni zaliva San Franciska u ponedjeljak ponovo uvelo obavezno nošenje maski na zatvorenim javnim mjestima.

Gradonačelnik Denvera, Kolorado, Majkl Hankok, najavio je u ponedjeljak da će grad naložiti svim gradskim službenicima i radnicima u privatnom sektoru u visokorizičnim ustanovama da se vakcinišu protiv virusa do kraja septembra.

Guverner Nju Džerzija, Fil Mafi, rekao je da državni zdravstveni radnici, zajedno s radnicima u popravnim domovima ili centrima za pomoć, moraju biti vakcinisani ili podvrgnuti testiranju dva puta sedmično.

U državi Njujork, guverner Endrju Kuomo pozvao je firme da odbijaju nevakcinisane kupce. Rekao je da je to u najboljem interesu preduzeća jer mnogi kupci žele da znaju da je kupac pored njih vakcinisan.

Bajden je prošle nedelje najavio da milioni federalnih radnika i ugovoraca moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji ili da se podvrgnu redovnim testovima na Kovid 19.

U ponedeljak uveče, u SAD je potvrđeno 35,1 milion slučajeva Kovida 19 od početka pandemije i više od 613.000 smrtnih slučajeva.

Neke informacije u ovom izveštaju stigle su od Asošijeted presa i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG