Linkovi

Ulazak u SAD moguć uz potvrdu o vakcinaciji?


Potvrde o vakcinaciji koje se izdaju u SAD
Potvrde o vakcinaciji koje se izdaju u SAD

Bela kuća je potvrdila da se razmatra da se od stranih posetilaca zatraži potvrda o vakcinaciji, i na taj način se obnove međunarodna putovanja koja su stopirana ili podrazumevaju restrikcije zbog pandemije.

Džef Zints, koordinator radne grupe Bele kuće za Kovid 19, kazao je da ovakvu mogućnost trenutno razmatra nekoliko federalnih agencija.

U SAD, međutim, još ne postoji precizan plan kada bi mogle da se otvore za dolazak stranih turista, zbog širenja delta varijante.

Prve restrikcije Amerika je uvela na putovanja iz Kine u januaru 2020, a od tada su i mnoge zemlje u Evropi pod restrikcijama. Iz Srbije, koja nije u Šengen zoni, u SAD se može putovati bez odlaska u karantin, uz PCR test.

Dva otvorena pitanja u vezi sa potvrdama o vakcinaciji su koji bi se dokument smatrao validnim i da li bi se priznavale vakcine koje se ne koriste u SAD. U Americi su odobrene Fajzer, Moderna i Džonson&Džonson vakcina.

U suprotnosti sa restrikcijama iz Kine, Indije i Evrope, migrantima koji dolaze iz Meksika i kojih je sve više, ne traži se potvrda o vakcinaciji.

Prema navodima Vašington igzeminera, od 7.000 migranata koji su ušli u MekAlen u Teksasu, 1.500 je testirano pozitivno na koronavirus.

Međutim, kako piše Vašington post, Bajdenova administracija planira da vakciniše i migrante.

XS
SM
MD
LG