Linkovi

Gutereš: Sada ne postoji podrška ponovnom uvođenju sanckija Iranu


Arhiva - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na konferenciji za novinare u sedištu UN, u Njujorku, SAD, 18. septembra 2019.
Arhiva - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na konferenciji za novinare u sedištu UN, u Njujorku, SAD, 18. septembra 2019.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da UN neće podržati ponovno uvođenje sankcija Iranu, što zahtevaju Sjedinjene Države, dok se ne dobije zeleno svetlo Saveta bezbednosti.

Prvi čovek svetske organizacije rekao je u pismu predsedniku SB, u koje je u nedelju uvid imao Asošijeted pres, da "izgleda da postoji neizvesnost" po pitanju toga da li će državni sekretar SAD Mak Pompeo aktivirati mehanizam ponovnog uvođenja sankcija u rezoluciji Saveta bezbednosti koja je ugrađena u nukelarni sporazum između Irana i šest velikih sila iz 2015. godine.

Trampova administracija objavila je u nedelju da će sankcije UN protiv Irana biti obnovljene, što je potez koji većim delom ostatak sveta odbacuje kao ilegalan i koji će verovanto ignorisati. Saopštenje SAD će sigurno izazvati kontroverze na sastancima na visokom nivou tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN koje počinje u ponedeljak, a koje se održava većim delom virtuelno zbog pandemije Kovida 19.

Najava SAD usledila je 30 dana nakon što je Pompeo obavestio SB UN da američka administracija pokreće mehanizam obnove sancija, pošto je Iran u "značajnom nesprovođenju" obaveza koje je preuzeo sporazumom, poznatim kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, ili JCPOA.

Ali, značajna većina zemalja u 15-očlanom Savetu bezbednosti nazvala je akciju SAD ilegalnom, zato što je predsednik Donald Tramp izveo Sjedinjene Države iz sporazuma 2018. godine.

Oni su ukazali na Rezoluciju Saveta bezbednosti 2231, koja podržava nuklearni sporazum. U njemu se navodi da "država učesnica u JCPOA" može pokrenuti mehanizam vraćanja sankcija. SAD, pak, insistiraju na tome da kao originalni učesnik sporazuma imaju pravo, iako više nisu u spoazumu.

Gutereš navodi u pismu da "Savet bezbednosti nije preuzeo nikakvu akciju nakon prijema pisma državnog sekretara SAD, niti neka od članica, niti njegov predsedavajući".

On je rekao da je većina članova Saveta pisala predsedavajućeg tog tela, "da pismo ne predstavlja obaveštenje" da je pokrenut mehanizam vraćanja sanckija. I rekao je da su predstavnici Saveta za avgust i septembar "nagovestili da nisu u stanju da preduzmu bilo kakvu akciju u vezi sa ovim pitanjem".

Stoga je Gutereš rekao: "Nije na generalnom sekretaru da postupa kao da takva nesigurnost ne postoji."

Sekretarijat Ujedinjenih nacija, na čijem je čelu Guterreš, pruža podršku Savetu bezbednosti u sprovođenju sankcija, uključujući uspostavljanje odbora i panela stručnjaka koji će nadgledati njihovu primenu, zajedno sa veb sajtovima o prirodi sankcija i spiskovima onih na crnim listama zbog sankcija.

Gutereš je rekao da Ujedinjene nacije neće preduzimati nikakve radnje "dok Savet bezbednosti ne razjasni da li treba ponovo aktivirati sankcije koje su ukinute".

Prema odredbi o ponovom uvođenju sankcija, one sankcije UN koje su ublažene ili ukinute nuklearnim sporazumom ponovo se izriču i moraju ih sprovoditi države članice UN.

To bi uključivalo pogađanje Irana kaznama za obogaćivanje uranijuma na bilo kojm nivou, aktivnost balističkih projektila i kupovinu ili prodaju konvencionalnog oružja.

Te zabrane su ili uklonjene ili bi trebalo da isteknu prema uslovima sporazuma iz 2015. godine kojim je Iranu odobreno ublažavanje sankcija u iznosu od milijardu dolara u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa.

Kina i Rusija su posebno odlučne u odbijanju američke pozicije, ali ni američki saveznici nisu bili stidljivi. i Rusija su posebno odlučne u odbijanju američke pozicije, ali ni američki saveznici nisu bili stidljivi.

U pismu upućenom u petak predsedavajućem Saveta bezbenosti, Britanija, Francuska i Nemačka - tri evropke potpisnice koje ostaju odane sporazumu - poručile su da je američka najava "nije sposobna da ima pravni efekat", odnosno da ne može ponovo uvesti sankcije Iranu.

Zamenik ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je da su se SAD samo izolovale. "Veoma je bolno videti kako se velika država ovako ponižava, suprotstavlja se u svom tvrdoglavom delirijumu ostalim članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", napisao je on na Tvitteru.

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borel, koji koordinira Zajedničkom komisijom JCPOA, ponovio je da SAD ne mogu biti smatrane "zemljom učesnicom JCPOA i ne mogu da iniciraju proces povraćaja sankcija UN". Zbog toga, rekao je, sankcije ostaju ukinute.

Misija Kine u UN je tvitovala: "Američka jednostrana najava o ponovnom vraćanju sankcija UN-a za Iran lišena je bilo kakvih pravnih, političkih ili praktičnih efekata... Vreme je da se okonča politička drama SAD".

U svom pismu Savetu bezbednosti u subotu, Iran je poručio da je potez SAD "ništav i bez pravnog statusa i efekta i stoga u potpunosti neprihvatljiv".

Bela kuća planira da izda uredbu u ponedeljak u kojoj će biti precizirano kako će SAD sprovoditi obnovljene sankcije, a od Stejt dipartmenta i Ministarstva finansija očekuje se da iznesu način na koji će strani pojedinci i preduzeća biti kažnjeni zbog njenog kršenja.

"Sjedinjene Države očekuju da sve države članice Ujedinjenih nacija u potpunosti ispoštuju svoje obaveze da primene ove mere", rekao je Pompeo. "Ako zemlje članice UN ne ispune svoje obaveze da primene ove sankcije, Sjedinjene Države su spremne da iskoriste svoje domaće vlasti da nametnu posledice za taj neuspeh i obezbede da Iran ne ubere blagodati aktivnostima koje UN brane".

Ostaje nejasno kako će administracija reagovati na ignorisanje, posebno ono koje dolazi sa strane njenih evropskih saveznika, koji su se obavezali da će nuklearni sporazum održati na životu.

Široko odbijanje stava SAD moglo bi pogurati administraciju, koja se već povukla iz više agencija, organizacija i ugovora Ujedinjenih nacija, još dalje od međunarodne zajednice.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG