Linkovi

Iranski vođa odbio pomoć SAD zbog teorije zavere o virusu


Vrhovni lider Irana Ajatola Ali Hamenei obraća se naciji u Teheranu, 22. marta 2020.
Vrhovni lider Irana Ajatola Ali Hamenei obraća se naciji u Teheranu, 22. marta 2020.

Vrhovni vođa Irana ajatola Ali Hamenei odbio je ponudu američke pomoći u borbi protiv koronavirusa, pozivajući se na teoriju zavere da su virus laboratorijski "proizveli" Amerikanci.

Sa više od 20.000 potvrđenih slučajeva virusa i 1.600 smrtnih slučajeva, Iran je jedna od najteže pogođenih zemalja na svetu.

Teheran je trenutno pod snažnim američkim sankcijama zbog kojih ne može da prodaje sirovu naftu a odsečen joj je i pristup međunarodnim finansijskim tržištima. Medjutim, državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u petak da ceo svet treba da zna da je "humanitarna pomoć Iranu široko otvorena i nije pod sankcijama." Pompeo je dodao da Vašigton želi da humanitarna i lekarska pomoć stignu do građana Irana.

Međutim, 80-godišnji Hamenei je pomenuo istu teoriju zavere koju sve više koriste kineski zvaničnici, u pokušaju da umanje sopstvenu odgovornost za pandemiju.

Ne znam koliko je stvarna ta optužba ali ko bi pri čistoj svesti vama verovao da mu dostavljate lekove?", pitao je Hamenei. "Vaši lekovi su možda način da se virus dodatno proširi".

Hamenei je takođe, bez ikakvih dokaza, izneo tvrdnju da je virus "specifično napravljen za Iran, koristeći genetske podatke Iranaca, stečene na različite načine."

Možete da šaljete ljude kao lekare, možda da dođu i vide kakav efekat ima otvor koji su proizveli" rekao je. Inače, nigde na svetu ne postoji naučni dokaz koji bi podržao Hameneijeve komentare.

U kineskom gradu Vuhanu, koji je bio epicentar epidemije koronavirusa, proteklih dana nema novih slučajeva virusa.
U kineskom gradu Vuhanu, koji je bio epicentar epidemije koronavirusa, proteklih dana nema novih slučajeva virusa.

Međutim, portparol kineske vlade Liđijan Žao je nedavno tvitovao da je "američka vojska možda donela epidemiju u Vuhan. Budite transparentni! Neka vaši podaci budu javni! SAD nam duguju objašnjenje", poručio je. Liđijan takođe nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje, a Stejt department je pozvao kineskog ambasadora u Vašingtonu da mu uloži žalbu zbog te izjave.

U poslednje vreme, Trampova administracija sve češće naziva virus "kineskim" ili "virusom iz Vuhana", dok Svetska zdrdavstvena organizacija koristi termin COVID-19 da bi opisala bolest koju virus uzrokuje. Čak je i jedan američki senator iz Arkanzasa širio teoriju zavere da je virus biološko oružje proizvedeno u kineskoj laboratoriji.

Tramp ponudio pomoć Kim Džong Unu

Predsednik Tramp poslao je pismo severnokorejskom lideru Kim Džong Unu nudeći američku pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa. To je, koliko se zna, prvi kontakt dvojice lidera u proteklih nekoliko meseci.

Pismo koje je predsednik Tramp uputio severnokorejskom lideru je prvi kontakt koji su dvojica lidera imala u poslednjih nekoliko meseci.
Pismo koje je predsednik Tramp uputio severnokorejskom lideru je prvi kontakt koji su dvojica lidera imala u poslednjih nekoliko meseci.

Prema državnoj Centralnoj korejskoj novinskoj agenciji, koja je u nedelju objavila sadržaj pisma, u njemu se ističe "specijalan i čvrst" odnos Trampa i Kima. Američki predsednik ponudio je Kimu pomoć "u borbi protiv epidemije", navodeći da je impresioniran naporima severnokorejskog lidera da zaštiti svoj narod od epidemije, saopštila je Severna Koreja.

Pjongjang tvrdi da nema nijedan slučaj koronavirusa iako mnogi sumnjaju da zemlja krije podatke o epidemiji. Koronavirus bi mogao da bude posebno smrtonosan u Severnoj Koreji, zbog nedostatka potrebnih medicinskih zaliha i infrastrukture.

XS
SM
MD
LG