Linkovi

Podaci sa crne kutije: Ukrajinski avion pogođen dva puta


Bdenje za žrtve pada ukrajinskog aviona na kapiji univerziteta Amri Kabir, 11. januara 2020. Neke od žrtava bili su bivši studenti tog fakulteta u Teheranu.

Analiza crnih kutija ukrajinskog aviona koji je oboren u Iranu u januaru pokazuje da su dve rakete pogodile avion u razmaku od 25 sekundi, i da su putnici još bili živi neko vreme posle prvog udara, saopštio je Iran u nedelju.

Saopštenje šefa iranske Organizacije za civilnu avijaciju je prvi zvanični izveštaj o sadržaju snimaka iz kokpita, koji su u julu poslati u Francusku na analizu.

Teheran je naveo da je slučajno oborio ukrajinski avion u januaru, u vreme velike napetosti sa Sjedinjenim Državama. Svih 176 putnika i članova posade je poginulo.

"Devetnaest sekundi nakon što je prvi projektil udario u prvi avion, glasovi pilota u kokpitu pokazuju da su putnici bili živi. 25 sekundi kasnije, drugi projektil je pogodio avion", izjavio je Turaj Dehgani-Zanage, šef Organizacije za civilnu avijaciju.

Iran vodi razgovore sa Ukrajinom, Kanadom i drugim zemljama čiji su građani bili među putnicima oborenog aviona. Te zemlje su zahtevale detaljnu istragu incidenta.

"Analiza podataka sa crnih kutija ne treba da bude politizovana", rekao je Zanageh.

Iranska revolucionarna garda oborila je ukrajinski avion raketom zemlja-vazduh 8. januara, ubrzo pošto je poleteo iz Teherana. Iran je kasnije priznao da je u pitanju bila "užasna greška" vojske koja je bila u punoj pripravnosti zbog konfrontacije sa Sjedinjenim Državama.

Iranski i ukrajinski zvaničnici održali su razgovore o kompenzaciji porodicama žrtava. Druga runda razgovora je zakazana za oktobar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG